Profinjena kombinacija: svinjeće pečenje, bundeva i đumbir

shutterstock Pečena svinjetina - za uspješan početak nove godine
Ovo je jelo - svinjeće pečenje s bundevom i đumbirom - savršeno za blagdanski ugođaj jer na stol donosi raskošne mirise i mekano meso sa sočnim dodacima koje će tvoji gosti hvaliti na sav glas i tražiti repete!
Vidi originalni članak

Vjerojatno znaš za narodno vjerovanje kako na blagdanski stol treba iznijeti svinjeće pečenje jer ‘prase svojom njuškom ruje naprijed' pa se u narodu vjeruje da će njegova konzumacija na Novu godinu donijeti napredak i u godini u koju koračamo. No, čak i ako ne vjeruješ previše u takve poslovice, pečenje, a posebno svinjsko, definitivno je omiljeno jelo na blagdanskom stolu jer – dok se meso peče u pećnici – pruža domaćici priliku da pripremi i neka druga jela. Dakle, osim što je sočno i nadasve ukusno, ono je zapravo i vrlo praktično.

Iskusni chefovi savjetuju - tražiš li najbolji komad za svinjsko pečenje onda zamoli mesara da ti odreže dio s lopatice. Taj komad mesa definitivno je jedan od najukusnijih, a u kombinaciji s đumbirom koji mu daje svježinu, bundeva će na pomalo slatkast način zaokružiti cjelinu.

Svinjeće pečenje s okruglicama, bundevom i đumbirom

Sastojci:

  • 150 g ljutike
  • 150 g očišćene bundeve
  • 1 kg svinjećeg mesa bez kosti
  • 200 ml mesnog temeljca
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 žličica senfa
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • 1 pakiranje gotovih okruglica od krumpira (ili ih napravi sam/a)
  • po 250 g mrkve, tikvica i brokule
  • sol i papar

top 3 Nije bolonjez - 3 najbolja jela s mljevenim mesom!

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Ljutiku oljušti i nareži na 4 dijela. Bundevu usitni. Meso stavi u posudu za pečenje te dodaj ljutiku i bundevu. Temeljac pomiješaj sa šećerom, limunovim sokom, senfom, đumbirom i malo soli. Zatim to ulij k mesu, poklopi posudu za pečenje i peci oko 50 minuta. Meso tijekom pečenja povremeno zalijevaj umakom od pečenja.
  2. U međuvremenu spravi okruglice prema uputama s pakiranja.
  3. Mrkvu oguli, a tikvice operi pa i jedno i drugo nareži na kockice. Brokulu operi i razdijeli na cvatove. Mrkvu kuhaj u kipućoj slanoj vodi 4 minute. Dodaj tikvice i brokulu te kuhaj još 4 minute.
  4. Povrće ocijedi. Meso nareži na ploške. Zatim povrće iz posude za pečenje zgnječi ili izmiksaj pa taj umak posoli i popapri. Meso, okruglice, povrće i umak posluži na pladnju.

Može i bez mesa Vege okruglice su osvježavajuća i dobrodošla promjena

Posjeti Gastro.hr