Na ove smo vege okruglice naišli u ovoj varijanti, a inače su okruglice od svinjetine tradicionalna malezijska hrana. Slične su, ali ipak – nisu, naravno. Mesne su klasika, a u azijskoj kuhinji vrlo česte. No, vegetarijanska varijanta na koju smo naišli još nas je više oduševila.
Ove vege okruglice možeš pripremiti i poslužiti u svakoj varijanti u kojoj poslužuješ i one mesne, a promjena će biti dobrodošla. Možeš ih pripremiti u pećnici, naravno, ali klasična varijanta – ona u dubokom ulju – bit će ipak malo poznatija nepcu i teksturom ipak nešto drukčije. Možeš ih poslužiti kao snack, uz neki od umaka. Najbolje bi bio slatko-kiseli umak, ali dobro će proći i kombinacija majoneze i ketchupa ili bilo koji umak s bazom od vrhnja.
Osim toga, ove vege okruglice mogu biti i savršene u jelu s tjesteninom, najbolje špagetima. No, znaš što je još dobra varijanta – ove kuglice možeš pritisnuti i spljoštiti, pa poslužiti umjesto burger pljeskavica. Sjajne su i s rižom! Ako ih pržiš u ulju, okruglice će izvana biti hrskave, a unutrašnjost će biti ugodno začinjena i sasvim drukčije teksture.
Evo kako ih pripremiti i uživati u ovom slasnom vege jelu!
Vege okruglice
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 srednja krumpira
- 1/2 šalice mrkve (naribane)
- 1/2 šalice mladog luka (nasjeckanog)
- 1 luk (nariban ili sitno nasjeckan)
- 2 češnja češnjaka (zgnječena)
- sol i papar po ukusu
- 3 žlice kukuruznog škroba
- 1/2 žličice paprike (po želji)
- ulje za prženje
Priprema:
- Krumpir oguli i nareži na kockice. Namoči ga u zdjeli vode.
- U loncu zakuhaj vode toliko da prekrije krumpir narezan na kockice i posoli vodu. Krumpir narezan na kockice stavi u kipuću vodu pa poklopi posudu.
- Kuhaj krumpir dok ne omekša. Probaj vilicom da vidiš je li mekan, pa ako je ocijedi vodu. Dobro zgnječi krumpir vilicom ili mikserom.
- U zdjeli pomiješaj pire krumpir, naribanu mrkvu, nasjeckani mladi luk i nasjeckani češnjak. Dobro izmiješaj sastojke.
- Posoli i popapri po ukusu. Možeš dodati papriku za malo pikantniji okus. Dodaj kukuruzni škrob i miješaj dok se dobro ne sjedini.
- Oblikuj okruglice i zamrzni ih na 15 minuta. Tako će zadržati oblik prilikom prženja.
- U tavi zagrij ulje i peci okruglice najmanje 3-5 minuta ili dok ne porumene.
- Kad je pečeno, stavi vege okruglice na papirnati ručnik. Tako će se upiti višak ulja.