Recepti 03. listopada 2022.

Grčke mesne okruglice su pun pogodak bilo kad

Mesne okruglice mogu biti zalogajčić ili glavno jelo foto: Fillvlad/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove su grčke mesne okruglice izvana blago hrskave a unutra sočne i zavodljive, punjene feta sirom tako da stvaraju pravu harmoniju okusa i aroma. Izvrsne su poslužene kao predjelo uz Tzatziki i pita kruh ili kao obrok uz salatu

Hrskavo, sočno i apsolutno ukusno! Isprobaj ovaj tradicionalni grčki recept za mesne okruglice i dodaj mediteranski štih svom tanjuru! Baš kao i obične, grčke mesne okruglice s ukusnim, svježim grčkim prizvukom, mogu biti bilo što, od laganog obroka do glavnog jela, ali i zvijezda pladnja s mezom - manjim zalogajima jela (vrlo grčki!).

Na kraju, ako slučajno ostane dio mesnih okruglica - što je u ovom slučaju dobra stvar - možeš od njih kreirati potpuno novo jelo, primjerice, serviraš grčke mesne okruglice uz umak od rajčice s malo pire krumpira ili tjestenine.

Meso Možda vas zanima... 13 neodoljivih recepata s mljevenim mesom Recepti

Grčke mesne okruglice

Sastojci za 4 osobe:

  • 100 g feta sira
  • 1 luk
  • 500 g mljevenog mesa
  • sol i papar
  • 2 žlice maslinova ulja
  • po 1 žuta i crvena paprika
  • 1 žličica brašna
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 100 ml bijelog vina

Priprema:

  1. Izreži fetu na 12 kockica. Luk oljušti i nasjeckaj pa polovicu pomiješaj s mljevenim mesom. Smjesu posoli i popapri. Od smjese navlaženim rukama oblikuj 12 kuglica, svakoj u sredinu utisni kockicu feta sira i opet ih spoji. U tavi na zagrijanom ulju sa svih strana na naglo poprži kuglice da porumene, a zatim malo smanji vatru i prži ih još 7 minuta.
  2. U međuvremenu operi i očisti paprike te ih nareži na kockice. Potom u tavu s okruglicama dodaj preostali luk i kratko ga propirjaj. Umiješaj i paprike te sve pirjaj još 5 minuta. Tada povrće pospi brašnom, podlij rajčicom i vinom, sve posoli i popapri te miješaj dok ne provre.
  3. Ostavi da vrijucka još oko 8 minuta, dok jelo ne bude gotovo. Okruglice prije posluživanja možeš ukrasiti svježim mažuranom.
Možda vas zanima... Bezmesne "mesne" okruglice od patlidžana i slanutka Kolumne

Savjet više:

Jelo će biti zasitnije poslužiš li ga uz rižu. Skuhaj je kao i obično te pomiješaj s gotovim jelom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.