Hrskavo, sočno i apsolutno ukusno! Isprobaj ovaj tradicionalni grčki recept za mesne okruglice i dodaj mediteranski štih svom tanjuru! Baš kao i obične, grčke mesne okruglice s ukusnim, svježim grčkim prizvukom, mogu biti bilo što, od laganog obroka do glavnog jela, ali i zvijezda pladnja s mezom - manjim zalogajima jela (vrlo grčki!).
Na kraju, ako slučajno ostane dio mesnih okruglica - što je u ovom slučaju dobra stvar - možeš od njih kreirati potpuno novo jelo, primjerice, serviraš grčke mesne okruglice uz umak od rajčice s malo pire krumpira ili tjestenine.
Grčke mesne okruglice
Sastojci za 4 osobe:
- 100 g feta sira
- 1 luk
- 500 g mljevenog mesa
- sol i papar
- 2 žlice maslinova ulja
- po 1 žuta i crvena paprika
- 1 žličica brašna
- 250 ml pasirane rajčice
- 100 ml bijelog vina
Priprema:
- Izreži fetu na 12 kockica. Luk oljušti i nasjeckaj pa polovicu pomiješaj s mljevenim mesom. Smjesu posoli i popapri. Od smjese navlaženim rukama oblikuj 12 kuglica, svakoj u sredinu utisni kockicu feta sira i opet ih spoji. U tavi na zagrijanom ulju sa svih strana na naglo poprži kuglice da porumene, a zatim malo smanji vatru i prži ih još 7 minuta.
- U međuvremenu operi i očisti paprike te ih nareži na kockice. Potom u tavu s okruglicama dodaj preostali luk i kratko ga propirjaj. Umiješaj i paprike te sve pirjaj još 5 minuta. Tada povrće pospi brašnom, podlij rajčicom i vinom, sve posoli i popapri te miješaj dok ne provre.
- Ostavi da vrijucka još oko 8 minuta, dok jelo ne bude gotovo. Okruglice prije posluživanja možeš ukrasiti svježim mažuranom.
Savjet više:
Jelo će biti zasitnije poslužiš li ga uz rižu. Skuhaj je kao i obično te pomiješaj s gotovim jelom.