Vjerojatno znaš za narodno vjerovanje kako na blagdanski stol treba iznijeti svinjeće pečenje jer ‘prase svojom njuškom ruje naprijed' pa se u narodu vjeruje da će njegova konzumacija na Novu godinu donijeti napredak i u godini u koju koračamo. No, čak i ako ne vjeruješ previše u takve poslovice, pečenje, a posebno svinjsko, definitivno je omiljeno jelo na blagdanskom stolu jer – dok se meso peče u pećnici – pruža domaćici priliku da pripremi i neka druga jela. Dakle, osim što je sočno i nadasve ukusno, ono je zapravo i vrlo praktično.
Iskusni chefovi savjetuju - tražiš li najbolji komad za svinjsko pečenje onda zamoli mesara da ti odreže dio s lopatice. Taj komad mesa definitivno je jedan od najukusnijih, a u kombinaciji s đumbirom koji mu daje svježinu, bundeva će na pomalo slatkast način zaokružiti cjelinu.
Svinjeće pečenje s okruglicama, bundevom i đumbirom
Sastojci:
- 150 g ljutike
- 150 g očišćene bundeve
- 1 kg svinjećeg mesa bez kosti
- 200 ml mesnog temeljca
- 1 žlica šećera
- 2 žlice limunova soka
- 1 žličica senfa
- ½ žličice mljevenog đumbira
- 1 pakiranje gotovih okruglica od krumpira (ili ih napravi sam/a)
- po 250 g mrkve, tikvica i brokule
- sol i papar
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Ljutiku oljušti i nareži na 4 dijela. Bundevu usitni. Meso stavi u posudu za pečenje te dodaj ljutiku i bundevu. Temeljac pomiješaj sa šećerom, limunovim sokom, senfom, đumbirom i malo soli. Zatim to ulij k mesu, poklopi posudu za pečenje i peci oko 50 minuta. Meso tijekom pečenja povremeno zalijevaj umakom od pečenja.
- U međuvremenu spravi okruglice prema uputama s pakiranja.
- Mrkvu oguli, a tikvice operi pa i jedno i drugo nareži na kockice. Brokulu operi i razdijeli na cvatove. Mrkvu kuhaj u kipućoj slanoj vodi 4 minute. Dodaj tikvice i brokulu te kuhaj još 4 minute.
- Povrće ocijedi. Meso nareži na ploške. Zatim povrće iz posude za pečenje zgnječi ili izmiksaj pa taj umak posoli i popapri. Meso, okruglice, povrće i umak posluži na pladnju.