Proljetne mousse tortice od bijele čokolade i jagoda

Mousse, jagode, bijela čokolada. Sumnjamo da itko može odoljeti takvoj kombinaciji.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 403

Tijesto

  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 100 g maslac, neslani
  • 50 g šećer, kristal
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 žlica vrhnje kiselo (20% masti)

Nadjev

  • 200 g bijela čokolada
  • 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 5 kom bjelanjak kokošji
  • 2 kom vanilin šećer
  • 50 g šećer, kristal
  • 100 g jagode

Preljev

  • 200 g jagode
  • 100 g šećer, u prahu
  • 0.50 čaša voda
  • 15 ml likeri (prosjek)

Priprema

  1. Umijesite prhko tijesto od brašna, šećera, maslaca, žumanjka i vrhnja. Razvaljajte ga i obložite njime dno okruglih modlica. Pecite ga na 170°c oko 25 minuta. Izvadite ga i ostavite da se ohladi.
  2. Jagode očistite, operite i protisnite kroz sito ili izmiksajte štapnim mikserom. Rastopite čokoladu na pari i u nju umiješajte žumanjke koje ste pjenasto istukli s vanilin šećerom i šećerom. Pjenjačom umiješajte vrhnje, čvrsti snijeg od bjelanjaka i pire od jagoda. Mousse kremu izlijte po pečenom tijestu do vrha svakoga kalupa i stavite u hladnjak.
  3. Za preljev od jagoda ukuhajte šećer i vodu, dok se šećer ne rastopi, zatim dodajte pasirane jagode i kuhajte dok ne zavrije još desetak minuta. U ohlađeni preljev dodajte liker i prelijte njime mousse tortice. Ostavite u hladnjaku da se sve dobro stisne.U mousse kremama često se stvaraju grudice zato što sastojci nisu iste temperature. Riješite ih se tako da kremu zagrijavate na vodenoj kupelji miješajući električnim mikserom. U preljev, prema želji, dodajte i odmrznute maline.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr