gastro postao
Mousse, jagode, bijela čokolada. Sumnjamo da itko može odoljeti takvoj kombinaciji.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 403
Tijesto
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 100 g maslac, neslani
- 50 g šećer, kristal
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 žlica vrhnje kiselo (20% masti)
Nadjev
- 200 g bijela čokolada
- 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 5 kom bjelanjak kokošji
- 2 kom vanilin šećer
- 50 g šećer, kristal
- 100 g jagode
Preljev
- 200 g jagode
- 100 g šećer, u prahu
- 0.50 čaša voda
- 15 ml likeri (prosjek)
Priprema
- Umijesite prhko tijesto od brašna, šećera, maslaca, žumanjka i vrhnja. Razvaljajte ga i obložite njime dno okruglih modlica. Pecite ga na 170°c oko 25 minuta. Izvadite ga i ostavite da se ohladi.
- Jagode očistite, operite i protisnite kroz sito ili izmiksajte štapnim mikserom. Rastopite čokoladu na pari i u nju umiješajte žumanjke koje ste pjenasto istukli s vanilin šećerom i šećerom. Pjenjačom umiješajte vrhnje, čvrsti snijeg od bjelanjaka i pire od jagoda. Mousse kremu izlijte po pečenom tijestu do vrha svakoga kalupa i stavite u hladnjak.
- Za preljev od jagoda ukuhajte šećer i vodu, dok se šećer ne rastopi, zatim dodajte pasirane jagode i kuhajte dok ne zavrije još desetak minuta. U ohlađeni preljev dodajte liker i prelijte njime mousse tortice. Ostavite u hladnjaku da se sve dobro stisne.
U mousse kremama često se stvaraju grudice zato što sastojci nisu iste temperature. Riješite ih se tako da kremu zagrijavate na vodenoj kupelji miješajući električnim mikserom. U preljev, prema želji, dodajte i odmrznute maline.
Izvor Skuhatćute