Proljetna fantazija: Rižoto s mladim lukom

"Mladi luk koristim u svježim salatama ili eventualno nekom proljetnom varivu, ali nekako ga ne doživljavam kao namirnicu za kuhanje. No to je potpuno nepošteno prema njemu." piše naša blogerica...
Vidi originalni članak

Istovremeno sladak i ljutkast, blag i intenzivan, mladi luk nepravedno zaobilazimo kao zvijezdu obroka - jer on to zaista može biti. Pa sam se bacila u smišljanje ideja.

Tanjur sreće Proljeće na tanjuru: Zeleni rižoto sa šparogama

Ovaj rižoto mi je pao na pamet nakon samo par minuta. Imala sam šparoga (u trudnoći sam blago opsjednuta njima) koje se odlično slažu s limunom i sirom pa sam se odlučila na kremasti rižoto koji baš svatko može spremiti u nešto više od 30 minuta. Mladi luk jelu daje svježinu i blagu ljutost i odlično se uklapa u kremastu strukturu koju sam postigla umiješavši tvrdi sir u gotovo jelo. Niti jedan okus ne prevladava - osjetite i luk i sir i limun, a šparoge su fino hrskave pod zubima.

Možeš se udat Rižoto od kozica, koromača i sušenih rajčica

Jedini problem ovog jela je što ga se može dosta pojesti... Mislila sam da će nam od ove količine ostati nešto i za večeru, no cimer i ja smo sve smazali za ručak. Ali ja jedem za dvoje...

Vrijeme pripreme: 40 min
Za 2-3 osobe

Sastojci:
1 žlica maslaca
2 žlice maslinovog ulja
5 kom mladog luka
Vezica šparoga
Korica jednog limuna
200 g arborio riže
500-700 ml temeljca (može i od kocke)
Voda po potrebi
60 g ribanog sira Grana Padano ili drugog tvrdog sira
Sol, papar

Divotica! Kremasta rapsodija: Rižoto s kozicama, tikvicama i porilukom

Priprema:

1. Mladi luk očistite i narežite na kolutove (ja koristim i početak lišća), a šparoge prelomite gdje prirodno pucaju i gornji dio narežite na komade dugačke 3-4 cm.
2. Na maslacu i maslinovom ulju popržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte šparoge i pirjajte oko 5 minuta.
3. Dodajte koricu limuna i rižu pa posolite i popaprite. Pirjajte 2-3 minute pa podlijte s trećinom temeljca.
4. Kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje temeljca (ili vode) po potrebi sve dok riža ne omekša. Skinite s vatre i umiješajte ribani sir te poslužite. Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr