gastro postao
U vremenu kada priroda cvjeta, neka se i na vašem tanjuru nađe šarenilo. Neka vas razveseli igra boja, okusa i mirisa.
Došli ste kući nakon napornog radnog dana i nemate ideju što za ručak.
Zašto ne biste razveselili svoje nepce zdravim i ukusnim rižotom.
Potrebno vam je:
- 250 g kozica
- 1 manja tikvica
- 1 manji poriluk
- 1 žličica brašna ili gustina
- 1 srednja šalica tekuće rajčice
- 5 dcl bijelog vina
- 1 žličica kurkume
- lovorov list,papar,sol
- 1 srednja šalica riže
- voda koja će se dolijevati po potrebi
Priprema:
- Na maslac ili ulje stavimo na kocke nasjeckanu tikvicu, na kolutiće narezan poriluk i kozice. Pustimo da se na laganoj vatri sve poveže.
- Dodamo žličicu gustina ili brašna. Zatim sve dobro promiješamo. Ulijemo rajčicu i sve dobro sjedinimo. Zalijemo s bijelim vinom. Pustimo da vino provrije te dodamo začine.
- Dodamo rižu. Ulijemo za početak oko 500 ml vode. Riži je potrebno dosta tekućine jer u protivnom zagori i postane kašasta.
- Kuhamo na laganoj vatri uz redovito miješanje dok se riža ne skuha.
- Kada je rižoto gotov možete početi uživati u finim mirisima, aromama i spojevima okusa!
Mali savjet: Kada pravite rižoto, uvijek na kraju stavite poklopac na lonac ili tavu, zato što se pod poklopcem riža povezuje s umakom te se poboljšava okus. Ostavite poklopljeno desetak minuta, zatim servirajte!
Dobar tek dragi moji!
Gracijelu, odnosno Slatki začin, možete pratiti na ovom blogu i facebook stranici!