Kolumne 1345 prikaza 15. ožujka 2017.

Morski gušti: Rižoto s dagnjama i šafranom

možeš se udat
Upustite se u pripremu jednostavnog i neodoljivo aromatičnog rižota s dagnjama pa barem na trenutak uživajte u okusima mora, gdje god se nalazili

Ovaj recept nastao je spontano, nakon subotnje šetnje peškarijom. Pomamila sam se za školjkama, a dagnje su vrsta koju si nije toliko teško priuštiti. Umjesto klasične buzare, odlučila sam se za malo izdašniju varijantu - kremasti rižoto s bijelim vinom i šafranom kojeg sam tada imala u smočnici. Ako nemate šafran, slobodno ga izostavite, a u bazu rižota možete dodati i domaće rajčice u sezoni ili malo pelata van sezone. Čaša vina, malo parmezana i život je lijep.

Priprema ovog jela oduzet će vam otprilike sat vremena.

Ostale recepte blogerice Možeš se udat potražite na blogu ili Facebook stranici.
 

 | Author: možeš se udat možeš se udat


Za pripremu rižota za dvije osobe trebat će vam:

  •  1 kg svježih dagnji
  •  2 žlice maslinovog ulja
  •  1 mala glavica luka
  •  3 režnja češnjaka
  •  pola vezice listova peršina
  •  200 g riže
  •  1.5 dl bijelog vina
  •  Prstohvat niti šafrana
  •  25 g maslaca

Postupak:

  1. Dagnjama oštrim nožićem odstranite vlakna kojima su bile pričvršćene za stijene i sastružite ostale eventualne nečistoće s ljuštura. Dobro ih operite u hladnoj vodi.
  2. U veliki, široki lonac ulijte decilitar-dva vode i zakuhajte. Kad provrije, ubacite dagnje i poklopite lonac. Neka se kuhaju na pari dok se ne otvore, oko 5-6 minuta. Dagnje koje se nisu otvorile bacite jer su vjerojatno pokvarene. Ostale očistite od ljuštura i eventualnih ostataka tvrdih vlakana (u unutrašnjosti dagnje). Vodu iz lonca koju su pustile dagnje sačuvajte.
  3. Na maslinovom ulju dinstajte fino sjeckani luk dok ne omekša. Vino zagrijte i ubacite niti šafrana da otpuste boju i aromu. Na luk dodajte sjeckani češnjak i peršin, a zatim i rižu. Pustite neka se obloži uljem i kratko je tostirajte, a zatim ulijte vino sa šafranom.
  4. Kad riža upije vino, podlijevajte naizmjenice vodom od dagnji i običnom vodom dok se riža ne skuha.
  5. Nakon 10 minuta kuhanja, dodajte riži dagnje. Pazite na slanost rižota s obzirom na to da je tekućina od dagnji dosta slana.
  6. Po želji, dodajte malo papra.
  7. Gotovi rižoto treba biti kremast, a ne suh. Sklonite s vatre, dodajte maslac i poklopite.
  8. Nakon 2-3 minute dobro promiješajte rižoto i poslužite odmah!

Dobar tek!

 | Author: možeš se udat možeš se udat

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.