Prženi goveđi mozak

Thinkstock
Goveđi mozak je izazito bogat mineralima, kalijem, fosforom, natrijem, željezom
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 307

Potrebno vam je

  • 500 g mozak
  • 2 žlica maslac, slani
  • 2 žlica vinski ocat
  • 2 kom lovorov list
  • 3 kom papar u zrnu
  • 1 prstohvat papar
  • 0.25 kom luk ,crveni
  • 1 prstohvat sol
  • 250 g vrhnje kiselo (12% masti)
  • 50 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 žlica krušne mrvice

Priprema

  1. Goveđi mozak potopite u hladnu vodu i dodajte 1 žlicu octa. Ostavite da odstoji 1 sat.
  2. Pažljivo odstranite membranu dok je mozak još u vodi.
  3. Nakon toga izlijte vodu i ulijte svježu tako da prekrije mozak.
  4. Dodajte sol, papar u zrnu i lovorov list pa stavite zagrijavati. Kada voda zakipi, smanjite jačinu vatre i kuhajte 20 minuta.
  5. Kuhani mozak stavite u cjedilo 3-5 minuta, a zatim ga narežite na komade od 3-4 cm.
  6. Na zagrijanom maslacu pržite mozak zajedno s nasjeckanim lukom, paprom i začinima po vlastitom ukusu.
  7. Kada mozak poprimi svijetlo smeđu boju, dodajte kiselo vrhnje, posipajte krušnim mrvicama i premjestite u zagrijanu pećnicu na 20-30 minuta.
  8. Servirajte toplo uz svježe ili kuhano povrće.
Posjeti Gastro.hr