gastro postao
Goveđi mozak je izazito bogat mineralima, kalijem, fosforom, natrijem, željezom
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 307
Potrebno vam je
- 500 g mozak
- 2 žlica maslac, slani
- 2 žlica vinski ocat
- 2 kom lovorov list
- 3 kom papar u zrnu
- 1 prstohvat papar
- 0.25 kom luk ,crveni
- 1 prstohvat sol
- 250 g vrhnje kiselo (12% masti)
- 50 g pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica krušne mrvice
Priprema
- Goveđi mozak potopite u hladnu vodu i dodajte 1 žlicu octa. Ostavite da odstoji 1 sat.
- Pažljivo odstranite membranu dok je mozak još u vodi.
- Nakon toga izlijte vodu i ulijte svježu tako da prekrije mozak.
- Dodajte sol, papar u zrnu i lovorov list pa stavite zagrijavati. Kada voda zakipi, smanjite jačinu vatre i kuhajte 20 minuta.
- Kuhani mozak stavite u cjedilo 3-5 minuta, a zatim ga narežite na komade od 3-4 cm.
- Na zagrijanom maslacu pržite mozak zajedno s nasjeckanim lukom, paprom i začinima po vlastitom ukusu.
- Kada mozak poprimi svijetlo smeđu boju, dodajte kiselo vrhnje, posipajte krušnim mrvicama i premjestite u zagrijanu pećnicu na 20-30 minuta.
- Servirajte toplo uz svježe ili kuhano povrće.