Raskošna torta od kokosa i pekanskih oraha

Polina Tankilevitch/Pexels Važan sastojak kreolske torte su pekanski orasi
Tradicionalni kolač američkog juga, kreolska torta od kokosa i pekanskih oraha, osvježen je kombinacijom kokosova mlijeka i slatkog vrhnja i odličan je spoj tropskih i južnjačkih aroma
Vidi originalni članak

Povijest kreolske torte datira u davna vremena i zanimljivo je kako se njezin recept nasljeđuje s koljena na koljeno i brižno čuva. Ova je torta, u čokoladnoj verziji, popularan tradicionalni kolač za božićne blagdane. Jedan od recepata datira iz poznate Hersheyjeve kuharice iz 1934. godine.

 

stvaraju ovisnost Ušećereni pekan orasi - grickalica i dodatak salatama

 

Ovaj bogati kolač toliko je gust i ukusan da vjerojatno nitko ne bi mogao pojesti njegovu veliku krišku. No zato postoje verzije u kojima se dodaje razno voće pa kolač postaje svježiji i laganiji.

Važan sastojak ove slastice su pekanski orasi koji imaju nježan, rafiniran okus, što je zapravo neobično jer imaju najveći sadržaj masnoća među svom biljnom hranom. Izvrsno se sljubljuju s kokosovim mlijekom.

 

Kreolska torta od pekanskih oraha i kokosa

(za 16 kriški)
 

Sastojci - za biskvit:

  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 80 g mljevenih pekanskih oraha
  • 40 g mljevenih lješnjaka

Sastojci - za čokoladnu koru:

  • 100 g mliječne čokolade
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 80 g nugata
  • 80 g nesoljenih krekera od riže

 

čokoladni užitak Mirisni tart od čokolade s karamelom i pekan orasima

 

Sastojci - za nadjev i ukrašavanje:

  • 150 g šećera
  • 6 listića želatine
  • 2 bjelanjka
  • 200 ml kokosova mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 mali mango
  • 100 g kokosova brašna

 

Brzi snack Kokos kuglice: Slatki zalogaji od tri sastojka

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu odvoji bjelanjke od žumanjaka pa istuci čvrsti snijeg od bjelanjak uz dodatak šećera. Izmiksaj i žumanjke, a zatim ručno umiješaj orašaste plodove pomiješane s brašnom te potom dodaj i snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlij u kalup za torte (promjera 26 cm) čije dno treba obložiti papirom za pečenje i peci je 18 minuta.
  2. Obje čokolade nasjeckaj i otopi na pari s maslacem i nugatom. Umiješaj izmrvljene rižine krekere. Čokoladnom smjesom premaži dno okruglog kalupa (promjera 26 cm) obloženog masnim papirom pa je ostavi u hladnjaku da se stisne.
  3. Šećer za nadjev kuhaj sa 50 ml vode dok se ne zgusne u mjehuričasti sirup, no pripazi da se ne karamelizira. Namoči želatinu da omekša. Istuci čvrsti snijeg od bjelanjaka dodajući mu u tankom mlazu šećerni sirup.
  4. Omekšalu, ocijeđenu želatinu otopi u malo zagrijanog kokosovog mlijeka, dodaj ostatak mlijeka i, čim se smjesa počne želirati, umiješaj tučeno slatko vrhnje, snijeg i kokos.
  5. Mango oguli, a meso u tankim kriškama izreži s koštice. Oko biskvita stavi okvir kalupa za tortu, premaži ga četvrtinom količine kreme, stavi koru od čokolade i riže, polovicu preostale kreme, ploške manga i na kraju ostatak kreme.
  6. Ostavi tortu 2 sata u hladnjaku. Po želji, prije posluživanja je ukrasi kuglicama manga, šećerom u prahu i poprženim listićima kokosa.

Posjeti Gastro.hr