gastro postao
Nejvjerojatno ukusna kombinacija koja će oduševiti baš sve! Poslužite nakon nedjeljnog ručka i oduševite ukućane ovom dekadentnom slasticom!
Ljubitelji tarta s čokoladom vjerojatno će biti oduševljeni ovim sjajnim dodacima - karamelom i pekan orasima.
Možete umjesto pekan oraha koristiti i obične orahe, bademe ili lješnjake - što god vam je pri ruci ili što više volite.
Sastojci:
Za tijesto:
- 1 1/4 šalice oštrog brašna
- 1/3 šalice šećera
- 2 žlice kakao praha
- 1/2 žličice soli
- 6 žlica hladnog maslaca
- 3 žumanjka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Za nadjev:
- 1 šalica sjeckanih pekan oraha
- 1 šalica šećera
- prstohvat soli
- 1/4 šalice vode
- 1 1/2 šalica vrhnja za šlag
- 2 žlice maslaca, sobne temperature
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 180 g tamne čokolade
- kakao prah, za posipavanje
Priprema:
Tijesto:
- Pomiješati suhe sastojke pa dodati maslac i mikserom izmiksati dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodati vaniliju i žumanjke te zamijesiti tijesto. Zamotati ga plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje sat vremena.
Nadjev:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Orahe kratko popržiti u zagrijanoj pećnici - dok ne dobiju malo boju
- Razvući tijesto u krug promjera 28 cm i složiti ga u kalup tako da pokrije i rubove; pokriti g papirom za pečenje i staviti grah/rižu za pečenje te ga peći u zagrijanoj pećnici 20 minuta. Maknuti grah/rižu i papir i peći tijesto još 10 minuta
- Pripremiti karamel: Vodu, šećer i sol pomiješati i grijati u posudi te pustiti da se šećer rastopi i postane lijepe zlatno smeđe boje; maknuti s vatre pa dodati 1/2 šalice vrhnja i vaniliju i dobro promiješati da se sastojci sjedine.
- Preliti karamel preko tijesta te posipati zapečenim pekan orasima
- Na pari rastopiti zagrijati vrhnje te preliti preko natrgane tamne čokolade i miješati dok se čokolada ne rastopi; ostaviti čokoladu 5 minuta na sobnoj temperaturi pa ju preliti preko karamela i pekan oraha
- Gotov tart staviti na sat vremena u hladnjak
- Poslužiti posipano kakao prahom ili pekan orasima umočenim u karamel (posebno pripremljenim)