Recepti 26. ožujka 2017.

Mirisni tart od čokolade s karamelom i pekan orasima

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nejvjerojatno ukusna kombinacija koja će oduševiti baš sve! Poslužite nakon nedjeljnog ručka i oduševite ukućane ovom dekadentnom slasticom!

Ljubitelji tarta s čokoladom vjerojatno će biti oduševljeni ovim sjajnim dodacima - karamelom i pekan orasima.

Možete umjesto pekan oraha koristiti i obične orahe, bademe ili lješnjake - što god vam je pri ruci ili što više volite.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

Za tijesto:

  • 1 1/4 šalice oštrog brašna
  • 1/3 šalice šećera
  • 2 žlice kakao praha
  • 1/2 žličice soli
  • 6 žlica hladnog maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Za nadjev:

  • 1 šalica sjeckanih pekan oraha
  • 1 šalica šećera
  • prstohvat soli
  • 1/4 šalice vode
  • 1 1/2 šalica vrhnja za šlag
  • 2 žlice maslaca, sobne temperature
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 180 g tamne čokolade
  • kakao prah, za posipavanje

Priprema:

Tijesto:

  1.  Pomiješati suhe sastojke pa dodati maslac i mikserom izmiksati dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodati vaniliju i žumanjke te zamijesiti tijesto. Zamotati ga plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje sat vremena.

Nadjev:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Orahe kratko popržiti u zagrijanoj pećnici - dok ne dobiju malo boju
  3. Razvući tijesto u krug promjera 28 cm i složiti ga u kalup tako da pokrije i rubove; pokriti g papirom za pečenje i staviti grah/rižu za pečenje te ga peći u zagrijanoj pećnici 20 minuta. Maknuti grah/rižu i papir i peći tijesto još 10 minuta
  4. Pripremiti karamel: Vodu, šećer i sol pomiješati i grijati u posudi te pustiti da se šećer rastopi i postane lijepe zlatno smeđe boje; maknuti s vatre pa dodati 1/2 šalice vrhnja i vaniliju i dobro promiješati da se sastojci sjedine. 
  5. Preliti karamel preko tijesta te posipati zapečenim pekan orasima
  6. Na pari rastopiti zagrijati vrhnje te preliti preko natrgane tamne čokolade i miješati dok se čokolada ne rastopi; ostaviti čokoladu 5 minuta na sobnoj temperaturi pa ju preliti preko karamela i pekan oraha
  7. Gotov tart staviti na sat vremena u hladnjak
  8. Poslužiti posipano kakao prahom ili pekan orasima umočenim u karamel (posebno pripremljenim)
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.