Crème caramel popularna je slastica koju možete pripremiti kako bi uljepšali današnji dan, ali kako bi razveselili ukućane.
Priprema ove dekadentne slastice zapravo je vrlo jednostavna, trebate samo biti pažljivi kod pripreme karamela. No, dopustite da vam karamel dobije malo tamniju boju, jer će tako biti malo više gorak što će svakako doprinijeti okusu kolača, jer ako ga napravite presvijetlog, kolač bi mogao biti presladak, zato što će šećer tako biti samo rastopljen.
Ovaj divan desert svidjet će se svima - od najmlađih do najstarijih. Možete ga pripremiti u većem kalupu pa ga grabiti žlicom prilikom posluživanja, ili ga pak možete peći izravno u vatrostalnim posudicama u kojima ga možete i poslužiti.
Poslužite ga uz popodnevni čaj i uživajte u predivnom okusu karamela i kreme od vanilije.
Sastojci:
- 800 ml punomasnog mlijeka
- 1 mahuna vanilije, prepolovljena
- 3 jaja + 4 žumanjka
- 160 g šećera + 175 g šećera za karamel
- voda
Priprema:
- U posudu s debljim dnom staviti 160 g šećera i vode toliko da se sav šećer smoči
- Rastopiti šećer i pustiti da se lagano poprži i dobije tamniju boju (ne da pregori) i lijep miris
- Karamel preliti u kalup za tortu promjera 23 cm i visine 5 cm tako da prekrije cijelo dno; ostaviti sa strane
- Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva
- Očistiti sjemenke iz mahune vanilije i staviti ih s mlijekom u posudu s debljim dnom te pustiti da mlijeko zakuha i odmah ga maknuti s vatre
- Jaja i žumanjke razmutiti sa 160 g šećera i preliti ih zakuhanim mlijekom (koje je stajalo 10 minuta jer će inače skuhati jaja ako bude prevruće) i dobro izmiješati pjenjačom
- Zakuhati 1 litru vode
- Smjesu jaja i mlijeka preliti u kalup na karamel i staviti na lim za pečenje te u njega oko kalupa uliti zakuhanu vodu tako da voda bude do pola kalupa
- Peći u zagrijanoj pećnici 2 sata te izvaditi iz pećnice i pustiti da se hladi 2 sata ili preko noći.