gastro postao
Zapečena krema popularni je francuski desert sa zlatnom karamelom
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 507
Potrebno vam je
- 5 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 1 kom mahuna vanilije
- 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 50 g šećer, kristal
Priprema
- Mahunu vanilije prepolovimo po dužini. Pećnicu zagrijemo na 140 °C.
- Stavimo vrhnje u lonac i dodamo mahunu vanilije. Zagrijemo na slaboj vatri dok ne počne vreti, sklonimo s vatre i ostavimo da odstoji najmanje 1 sat.
- U zdjeli izmiksamo žumanjke i šećer. Izvadimo vaniliju iz vrhnja, pa oštrim nožem u vrhnje ostružemo sjemenke.
- Umiješamo vrhnje u smjesu s jajima, pa smjesu kroz sito procijedimo u vrč. Ravnomjerno je ulijemo u 6 zdjelica i stavimo ih u lim za pečenje, dopola napunjen kipućom vodom. Pečemo ih oko 40 minuta. Izvadimo iz lima, ostavimo da se ohlade, pa ih stavimo u hladnjak.
- Za posluživanje zagrijemo pećnicu na najvišu temperaturu. Svaku zdjelicu ravnomjerno pospemo s 2 žličice šećera.
- Zapečemo u pećnici dok se šećer ne karamelizira, pa stavimo u hladnjak.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata