Recepti 13. listopada 2014.

Creme brulee

Creme brulee
gastro postao gastro.24sata.hr
Zapečena krema popularni je francuski desert sa zlatnom karamelom

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 507

Potrebno vam je

  • 5 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 1 kom mahuna vanilije
  • 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 50 g šećer, kristal

Priprema

  1. Mahunu vanilije prepolovimo po dužini. Pećnicu zagrijemo na 140 °C.
  2. Stavimo vrhnje u lonac i dodamo mahunu vanilije. Zagrijemo na slaboj vatri dok ne počne vreti, sklonimo s vatre i ostavimo da odstoji najmanje 1 sat.
  3. U zdjeli izmiksamo žumanjke i šećer. Izvadimo vaniliju iz vrhnja, pa oštrim nožem u vrhnje ostružemo sjemenke.
  4. Umiješamo vrhnje u smjesu s jajima, pa smjesu kroz sito procijedimo u vrč. Ravnomjerno je ulijemo u 6 zdjelica i stavimo ih u lim za pečenje, dopola napunjen kipućom vodom. Pečemo ih oko 40 minuta. Izvadimo iz lima, ostavimo da se ohlade, pa ih stavimo u hladnjak.
  5. Za posluživanje zagrijemo pećnicu na najvišu temperaturu. Svaku zdjelicu ravnomjerno pospemo s 2 žličice šećera.
  6. Zapečemo u pećnici dok se šećer ne karamelizira, pa stavimo u hladnjak.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.