Recepti 22. siječnja 2023.

Rožata - slastica s dugom tradicijom

Rožata
Rožata - tradicionalni dalmatinski desert foto: Max Griss/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna slastica koja izvrsno zaokružuje ručak!

Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica. Generacijama se priprema po izvornom receptu koji se prenosi s koljena na koljeno. U Dubrovniku je zovu rozata, gdje je pripremaju obogaćenu likerom od ruže - rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramel ili flana. Mogli bismo reći da govorimo o istoj slastici koju su kroz povijest prisvojili različiti narodi i nadjenuli joj svoje ime.

Sastojci su jednostavni; svježa jaja, mlijeko i šećer. Priprema također ne zahtijeva mnogo truda, ali ipak treba slijediti izvorni recept i u pripremu uložiti trud i ljubav. Ako nemaš liker od latica ruža, poslužit će i fini rum, maraschino ili liker od mandarine. U nastavku pronađi recept za tradicionalnu dalmatinsku rožatu...

 | Author: Pixabay Rožata - prefin desert od samo nekoliko sastojaka foto: Pixabay

Rožata

Sastojci:

  • 6 cijelih jaja
  • 6 žlica šećera
  • 0,5 l mlijeka
  • Korica limuna 
  • Vanilin šećer
  • Liker od ruže
  • 200 g šećera za karamel

 

Možda vas zanima... Prigorski cukarinčići - poslastice iz bakine kuhinje Kolumne

 

Priprema:

  1. Šećer i vanilin šećer pomiješaj s mlijekom, prokuhaj i makni s vatre da se ohladi. 
  2. Izmiksaj jaja i pomiješaj ih s ohlađenim mlijekom. Dodaj naribanu koricu limuna i par kapi likera od ruže.
  3. Rastopi šećer (200 grama) do faze karameliziranja, pazi da ne zagori.
  4. Pažljivo ga razli po stranama posude u kojoj se rozata peče i pusti da se ohladi. 
  5. Smjesu s jajima ulij u posudu s karamelom te istu posudu stavi u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. 
  6. Rozatu stavi peći u zagrijanu pećnicu, 45 minuta na 150 stupnjeva.
  7. Dobro ohlađenu rozatu odvoji od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu prisloni tanjur, pritisni i okreni.
  8. Posluži ju uz još nekoliko kapljica likera.

 

Možda vas zanima... Placke - jedinstvena slastica iz bakine kuhinje Kolumne Možda vas zanima... Povratak u djetinjstvo: Zapečene palačinke s orasima Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.