Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica. Generacijama se priprema po izvornom receptu koji se prenosi s koljena na koljeno. U Dubrovniku je zovu rozata, gdje je pripremaju obogaćenu likerom od ruže - rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramel ili flana. Mogli bismo reći da govorimo o istoj slastici koju su kroz povijest prisvojili različiti narodi i nadjenuli joj svoje ime.
Sastojci su jednostavni; svježa jaja, mlijeko i šećer. Priprema također ne zahtijeva mnogo truda, ali ipak treba slijediti izvorni recept i u pripremu uložiti trud i ljubav. Ako nemaš liker od latica ruža, poslužit će i fini rum, maraschino ili liker od mandarine. U nastavku pronađi recept za tradicionalnu dalmatinsku rožatu...
Rožata
Sastojci:
- 6 cijelih jaja
- 6 žlica šećera
- 0,5 l mlijeka
- Korica limuna
- Vanilin šećer
- Liker od ruže
- 200 g šećera za karamel
Priprema:
- Šećer i vanilin šećer pomiješaj s mlijekom, prokuhaj i makni s vatre da se ohladi.
- Izmiksaj jaja i pomiješaj ih s ohlađenim mlijekom. Dodaj naribanu koricu limuna i par kapi likera od ruže.
- Rastopi šećer (200 grama) do faze karameliziranja, pazi da ne zagori.
- Pažljivo ga razli po stranama posude u kojoj se rozata peče i pusti da se ohladi.
- Smjesu s jajima ulij u posudu s karamelom te istu posudu stavi u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj.
- Rozatu stavi peći u zagrijanu pećnicu, 45 minuta na 150 stupnjeva.
- Dobro ohlađenu rozatu odvoji od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu prisloni tanjur, pritisni i okreni.
- Posluži ju uz još nekoliko kapljica likera.