Povijest kreolske torte datira u davna vremena i zanimljivo je kako se njezin recept nasljeđuje s koljena na koljeno i brižno čuva. Ova je torta, u čokoladnoj verziji, popularan tradicionalni kolač za božićne blagdane. Jedan od recepata datira iz poznate Hersheyjeve kuharice iz 1934. godine.
Ovaj bogati kolač toliko je gust i ukusan da vjerojatno nitko ne bi mogao pojesti njegovu veliku krišku. No zato postoje verzije u kojima se dodaje razno voće pa kolač postaje svježiji i laganiji.
Važan sastojak ove slastice su pekanski orasi koji imaju nježan, rafiniran okus, što je zapravo neobično jer imaju najveći sadržaj masnoća među svom biljnom hranom. Izvrsno se sljubljuju s kokosovim mlijekom.
Kreolska torta od pekanskih oraha i kokosa
(za 16 kriški)
Sastojci - za biskvit:
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 1 žlica brašna
- 80 g mljevenih pekanskih oraha
- 40 g mljevenih lješnjaka
Sastojci - za čokoladnu koru:
- 100 g mliječne čokolade
- 50 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- 80 g nugata
- 80 g nesoljenih krekera od riže
Sastojci - za nadjev i ukrašavanje:
- 150 g šećera
- 6 listića želatine
- 2 bjelanjka
- 200 ml kokosova mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 mali mango
- 100 g kokosova brašna
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu odvoji bjelanjke od žumanjaka pa istuci čvrsti snijeg od bjelanjak uz dodatak šećera. Izmiksaj i žumanjke, a zatim ručno umiješaj orašaste plodove pomiješane s brašnom te potom dodaj i snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlij u kalup za torte (promjera 26 cm) čije dno treba obložiti papirom za pečenje i peci je 18 minuta.
- Obje čokolade nasjeckaj i otopi na pari s maslacem i nugatom. Umiješaj izmrvljene rižine krekere. Čokoladnom smjesom premaži dno okruglog kalupa (promjera 26 cm) obloženog masnim papirom pa je ostavi u hladnjaku da se stisne.
- Šećer za nadjev kuhaj sa 50 ml vode dok se ne zgusne u mjehuričasti sirup, no pripazi da se ne karamelizira. Namoči želatinu da omekša. Istuci čvrsti snijeg od bjelanjaka dodajući mu u tankom mlazu šećerni sirup.
- Omekšalu, ocijeđenu želatinu otopi u malo zagrijanog kokosovog mlijeka, dodaj ostatak mlijeka i, čim se smjesa počne želirati, umiješaj tučeno slatko vrhnje, snijeg i kokos.
- Mango oguli, a meso u tankim kriškama izreži s koštice. Oko biskvita stavi okvir kalupa za tortu, premaži ga četvrtinom količine kreme, stavi koru od čokolade i riže, polovicu preostale kreme, ploške manga i na kraju ostatak kreme.
- Ostavi tortu 2 sata u hladnjaku. Po želji, prije posluživanja je ukrasi kuglicama manga, šećerom u prahu i poprženim listićima kokosa.