Povijest kreolske torte datira u davna vremena i zanimljivo je kako se njezin recept nasljeđuje s koljena na koljeno i brižno čuva. Ova je torta, u čokoladnoj verziji, popularan tradicionalni kolač za božićne blagdane. Jedan od recepata datira iz poznate Hersheyjeve kuharice iz 1934. godine.
Ovaj bogati kolač toliko je gust i ukusan da vjerojatno nitko ne bi mogao pojesti njegovu veliku krišku. No zato postoje verzije u kojima se dodaje razno voće pa kolač postaje svježiji i laganiji.
Pekanski orasi imaju profinjenu aromu
Važan sastojak ove slastice su pekanski orasi koji imaju nježan, rafiniran okus, što je zapravo neobično jer imaju najveći sadržaj masnoća među svom biljnom hranom. Izvrsno se sljubljuju s kokosovim mlijekom.
Kreolska torta - sjajna kombinacija tropskih i južnjačkih aroma
Kreolska torta od pekanskih oraha i kokosa
(za 16 kriški)
Sastojci - za biskvit:
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 1 žlica brašna
- 80 g mljevenih pekanskih oraha
- 40 g mljevenih lješnjaka
Sastojci - za čokoladnu koru:
- 100 g mliječne čokolade
- 50 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- 80 g nugata
- 80 g nesoljenih krekera od riže
Sastojci - za nadjev i ukrašavanje:
- 150 g šećera
- 6 listića želatine
- 2 bjelanjka
- 200 ml kokosova mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 mali mango
- 100 g kokosova brašna
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu odvoji bjelanjke od žumanjaka pa istuci čvrsti snijeg od bjelanjak uz dodatak šećera. Izmiksaj i žumanjke, a zatim ručno umiješaj orašaste plodove pomiješane s brašnom te potom dodaj i snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlij u kalup za torte (promjera 26 cm) čije dno treba obložiti papirom za pečenje i peci je 18 minuta.
- Obje čokolade nasjeckaj i otopi na pari s maslacem i nugatom. Umiješaj izmrvljene rižine krekere. Čokoladnom smjesom premaži dno okruglog kalupa (promjera 26 cm) obloženog masnim papirom pa je ostavi u hladnjaku da se stisne.
- Šećer za nadjev kuhaj sa 50 ml vode dok se ne zgusne u mjehuričasti sirup, no pripazi da se ne karamelizira. Namoči želatinu da omekša. Istuci čvrsti snijeg od bjelanjaka dodajući mu u tankom mlazu šećerni sirup.
- Omekšalu, ocijeđenu želatinu otopi u malo zagrijanog kokosovog mlijeka, dodaj ostatak mlijeka i, čim se smjesa počne želirati, umiješaj tučeno slatko vrhnje, snijeg i kokos.
- Mango oguli, a meso u tankim kriškama izreži s koštice. Oko biskvita stavi okvir kalupa za tortu, premaži ga četvrtinom količine kreme, stavi koru od čokolade i riže, polovicu preostale kreme, ploške manga i na kraju ostatak kreme.
- Ostavi tortu 2 sata u hladnjaku. Po želji, prije posluživanja je ukrasi kuglicama manga, šećerom u prahu i poprženim listićima kokosa.
Kreolska torta