Riblji fileti u umaku od rajčica

Shutterstock Riblji fileti s rajčicama
Poznato je da se riba i rajčice savršeno nadopunjuju pa ne čudi da su u glavnoj ulozi u mnogim ljetnim jelima. Osim toga, nude pravo obilje zdravlja – ima li boljeg povoda da ih češće pripremiš
Vidi originalni članak

Ovo je jedno od onih jela koje možeš pripremiti uz minimalan trud i vrijeme, a s maksimalnim učinkom. Ili kada ukućani vrište da su gladni (ne podrazumijevamo da se radi samo o djeci) možeš ga pripremiti za otprilike pola sata.

I dok se riba fino krčka u umaku za to vrijeme možeš pripremiti krumpir ili rižu - ovisno što ukućani više vole! Naš je favorit riža jer je izvrsno sljubljuje s aromama ovog ribljeg jela. Naime, zrna riže su blago orašasta, što će naglasiti začini, pa riba neće dominirati okusima.

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g usitnjenih rajčica
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica suhog timijana
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 1 žlica sojina umaka
  • 4 riblja fileta (po oko 150 g; zubatac, škarpina, losos, oslić…)
  • sol i papar

Priprema:

  1. Luk i češnjak oljušti i nasitno nasjeckaj. Potom zagrij maslinovo ulje te propirjaj luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Umiješaj rajčice i timijan pa kuhaj umak na laganoj vatri oko 5 minuta (bez poklopca). Naposljetku ga začini solju, paprom, šećerom i sojinim umakom.
  2. Komade ribe oplahni, posuši, posoli i popapri, potom ih stavi u umak, poklopi i kuhaj 10-12 minuta. Kao prilog preporučujemo kuhani krumpir ili rižu.

TAKO LAKO Čišćenje i filetiranje ribe za svakog početnika

Ako ti se sviđa ovaj naš riblji prijedlog, svakako ti preporučamo da isprobaš i neke druge riblje specijalitete, poput sočne škarpine s pireom, brancin sa slanutkom i rajčicama i(li) oslić na hrskavom batatu!

Posjeti Gastro.hr