Ovo je jedno od onih jela koje možeš pripremiti uz minimalan trud i vrijeme, a s maksimalnim učinkom. Ili kada ukućani vrište da su gladni (ne podrazumijevamo da se radi samo o djeci) možeš ga pripremiti za otprilike pola sata.
I dok se riba fino krčka u umaku za to vrijeme možeš pripremiti krumpir ili rižu - ovisno što ukućani više vole! Naš je favorit riža jer je izvrsno sljubljuje s aromama ovog ribljeg jela. Naime, zrna riže su blago orašasta, što će naglasiti začini, pa riba neće dominirati okusima.
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g usitnjenih rajčica
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica suhog timijana
- 2 žličice smeđeg šećera
- 1 žlica sojina umaka
- 4 riblja fileta (po oko 150 g; zubatac, škarpina, losos, oslić…)
- sol i papar
Priprema:
- Luk i češnjak oljušti i nasitno nasjeckaj. Potom zagrij maslinovo ulje te propirjaj luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Umiješaj rajčice i timijan pa kuhaj umak na laganoj vatri oko 5 minuta (bez poklopca). Naposljetku ga začini solju, paprom, šećerom i sojinim umakom.
- Komade ribe oplahni, posuši, posoli i popapri, potom ih stavi u umak, poklopi i kuhaj 10-12 minuta. Kao prilog preporučujemo kuhani krumpir ili rižu.
Ako ti se sviđa ovaj naš riblji prijedlog, svakako ti preporučamo da isprobaš i neke druge riblje specijalitete, poput sočne škarpine s pireom, brancin sa slanutkom i rajčicama i(li) oslić na hrskavom batatu!