S francuskim krumpirom ne možeš pogriješiti!

Shutterstock Francuski krumpir
Originalno jelo koje je inspiriralo našu domaću inačicu naziva se gratin dauphinois, a potječe iz francuske pokrajine Dauphiné
Vidi originalni članak

U dane kada treba brzo smisliti i pripremiti konkretno jelo za veliku glad, a nemamo vremena ni volje ići u nabavku - uskače francuski krumpir. Iako mu naziv "francuski" daje dozu otmjenosti, ovaj je krumpir najbolje opisati kao jelo radnika i težaka.

 

hrskavi zalogaji Fino i brzo: Pogačice od krumpira s umakom od vrhnja

 

Ne morate se striktno držati sastojaka već umjesto kobasica možete ubaciti i buđolu ili neko drugo suho meso - super je to prilika da iskoristiš ostatke uskrsne šunke, ako već nisi. Također, ako ti je ostalo kuhanih jaja od Uskrsa, ovdje ih možeš odlično iskoristiti. Rezultat je uvijek isti - uništavanje do posljednjeg komadića!

Domaći francuski krumpir

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 4 kobasice
  • 100 g dimljene šunke
  • 4 + 1 jaje
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • sol
  • svježe mljeveni papar

 

Posloži, zapeci, uživaj! Složenac od tikvica i krumpira - genijalna brzinska kombinacija

 

Postupak:

  1. Krumpire skuhaj u kori ili ga oguli pa skuhaj u posoljenoj vodi. U drugoj posudi skuhaj jaja. Kobasice prokuhaj nekoliko minuta u vreloj vodi.
  2. Krumpir i kobasice nareži na ploške te jaja oguli i nareži. Posoli i popapri krumpire, pospi ih s malo povrtnog začina pa ih promiješaj.
  3. Namaži maslacem vatrostalnu posudu pa složi red krumpira pa red kobasica, red narezanih jaja, ponovi isto još jedanput te završi redom krumpira i narezanom šunkom.
  4. Istuci 1 jaje, dodaj vrhnje i mlijeko pa time prelij jelo. Peci oko 40 minuta na 180°C.

 

Savjet više: Na proljeće u ovom jelu odlično funkcioniraju i šparoge!

 

 

ODLIČAN PRILOG Klasik s malim zaokretom: Pire krumpir s češnjakom

 

Posjeti Gastro.hr