S voćem, a slano: Zimska salata s kruškama

Marta Dzedyshko/Pexels Kruške - sočne, baršunatse, ali i hrskave... Jednostavno neodoljive!
Prirodno sladak okus krušaka i njihova bogata, baršunasta i hrskava tekstura faktori su zbog koji je ova zimska salata s kruškama ovako neodoljiva
Vidi originalni članak

Zimska prehrana uglavnom podrazumijeva teža jela, pa je s vremena na vrijeme, rado ravnoteže, potrebno konzumirati nešto laganije poput ove jednostavne, ali ukusne salate. Zimska salata od krušaka jednostavna je za napraviti, a podjednako je efektna i za svečane prilike, ali i za ‘obične’ dane kada ti se jede nešto jako fino, a lagano.

Obavezno pazi da odabereš zrele kruške. Njihov prirodno slatki okus i bogata baršunasta, ali hrskava tekstura čine ih apsolutno neodoljivima. Ova sjajna salata najbolji je način da u kruškama uživaš na drugi način. Iako kruške možeš pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, tijekom jeseni i zime one su ipak na vrhuncu sezone i najslađeg su okusa.

 

eksplozija okusa Ukusno i povoljno: medaljoni s kruškama

 

Po čemu su zimske kruške posebne?

Zimske kruške malo su drugačije od većine voća jer u potpunosti sazrijevaju tek nakon berbe. Nakon što se kruške uberu sa stabla potrebno im je 3-4 tjedna u hladnjaku kako bi dosegle vrhunac zrelosti. Tada će kruške biti savršene u ovoj fantastičnoj zimskoj salati.

A kako ćeš provjeriti jesu li kruške koje kupuješ zrele? Nježno pritisni vrat ploda: ako je mekan to znači da su kruške zrele. Ako je čvrst, najbolje ih ostavi u hladnjaku dok potpuno ne sazru.

Zimska salata s kruškama

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 150 g matovilca
  • 200 g kuhane cikle
  • 3 žlice soka od limuna
  • ½ žličice senfa
  • sol i papar
  • prstohvat šećera
  • 4 žlice ulja
  • 2 kruške
  • 4 žlice klica
  • 500 g pilećeg filea
  • 2 žlice masla
  • 4 žlice grubo nasjeckanih oraha

 

Gastro zvijezda Kruške u vinu - slatka ideja za svako slavlje

 

Postupak:

  1. Matovilac očisti, operi i protresi. Ciklu najprije nareži na ploške, a potom na trake širine 5-10 mm. Oboje raspodijeli na 4 tanjura.
  2. Napravi dressing od senfa, soka od limuna, soli, papra, šećera i ulja. Kruške operi, raščetvori, očisti i potom nareži na tanke ploške.
  3. Zatim ih kratko uroni u dressing, poslaži po salati te natapkaj preostalim dresingom. Klice isperi.
  4. Piletinu operi i posuši, ukoso nareži na manje odreske pa ih kratko poprži na vrućem maslacu sa svake strane. Posoli i popapri te poslaži na salati. Na kraju salatu pospi klicama i orasima.

 

neodoljivo Napravi crumble s kruškama!

 

Posjeti Gastro.hr