gastro postao
Crumble s kruškama jednostavna je poslastica za svaku priliku. Možda najčešće ćeš naići na onaj s jabukama, a ovaj je malo drukčiji.
Mrvičasti kolač, popularno zvan crumble, je u osnovi brza, jednostavna verzija pite. Crumble možeš pripremati s različitim voćem, a danas smo se odlučili za kruške i pravu jesensku kombinaciju okusa.
Mrvičasti preljev začinjen je toplim okusima cimeta, klinčića i đumbira, koji se odlično slažu s kruškama. Za pripremu ovog finog i jednostavnog deserta ne trebaju ti posebne kulinarske vještine, već samo dobra volja i nekoliko jednostavnih sastojaka.
Crumble s kruškama
Sastojci:
- 6 krušaka, oguljenih i narezanih
- 120 g smeđeg šećera
- 1/2 limuna, ocijeđenog
- 100 g glatkog brašna
- 50 g blanširanih badema
- 75 g šećera
- 75 g maslaca, narezanog na kockice
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 žličice cimeta
- 1 prstohvat mljevenih klinčića
- 1 prstohvat morske soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180°C.
- Kruške grubo nasjeckaj i dodaj u tavu sa šećerom i limunovim sokom. Stavi na štednjak i dinstaj ih 5 do 10 minuta ili dok se šećer ne otopi, a kruška ne počne omekšavati.
- U međuvremenu napravi mrvičasti preljev. Dodaj sve sastojke u procesor hrane i usitni ih. Alternativno, stavi šećer i brašno u veliku posudu pa dobro promiješaj. Potom dodaj malo maslaca i umiješaj ga u smjesu s brašnom. Miješaj sve dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama.
- Pripremljene kruške zajedno s njihovim sokovima stavi u kalup za pečenje, a po vrhu pospi mrvičasti preljev u ravnomjernom sloju.
- Peci 30 minuta ili dok tijesto ne postane hrskavo i lijepe zlatno smeđe boje.
- Posluži toplo, uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.
Isprobaj i sljedeće verzije mrvičastih slastica...