Zimska prehrana uglavnom podrazumijeva teža jela, pa je s vremena na vrijeme, rado ravnoteže, potrebno konzumirati nešto laganije poput ove jednostavne, ali ukusne salate. Zimska salata od krušaka jednostavna je za napraviti, a podjednako je efektna i za svečane prilike, ali i za ‘obične’ dane kada ti se jede nešto jako fino, a lagano.
Obavezno pazi da odabereš zrele kruške. Njihov prirodno slatki okus i bogata baršunasta, ali hrskava tekstura čine ih apsolutno neodoljivima. Ova sjajna salata najbolji je način da u kruškama uživaš na drugi način. Iako kruške možeš pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, tijekom jeseni i zime one su ipak na vrhuncu sezone i najslađeg su okusa.
Po čemu su zimske kruške posebne?
Zimske kruške malo su drugačije od većine voća jer u potpunosti sazrijevaju tek nakon berbe. Nakon što se kruške uberu sa stabla potrebno im je 3-4 tjedna u hladnjaku kako bi dosegle vrhunac zrelosti. Tada će kruške biti savršene u ovoj fantastičnoj zimskoj salati.
A kako ćeš provjeriti jesu li kruške koje kupuješ zrele? Nježno pritisni vrat ploda: ako je mekan to znači da su kruške zrele. Ako je čvrst, najbolje ih ostavi u hladnjaku dok potpuno ne sazru.
Zimska salata s kruškama
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 150 g matovilca
- 200 g kuhane cikle
- 3 žlice soka od limuna
- ½ žličice senfa
- sol i papar
- prstohvat šećera
- 4 žlice ulja
- 2 kruške
- 4 žlice klica
- 500 g pilećeg filea
- 2 žlice masla
- 4 žlice grubo nasjeckanih oraha
Postupak:
- Matovilac očisti, operi i protresi. Ciklu najprije nareži na ploške, a potom na trake širine 5-10 mm. Oboje raspodijeli na 4 tanjura.
- Napravi dressing od senfa, soka od limuna, soli, papra, šećera i ulja. Kruške operi, raščetvori, očisti i potom nareži na tanke ploške.
- Zatim ih kratko uroni u dressing, poslaži po salati te natapkaj preostalim dresingom. Klice isperi.
- Piletinu operi i posuši, ukoso nareži na manje odreske pa ih kratko poprži na vrućem maslacu sa svake strane. Posoli i popapri te poslaži na salati. Na kraju salatu pospi klicama i orasima.