Špajza Gastro zvijezda 28. prosinca 2022.

Kruške u vinu - slatka ideja za svako slavlje

foto: Neva Zganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Darko Debić finalist je ovogodišnjeg natječaja Gastro zvijezda. Na svom blogu Samo jedan griz dijeli brojne sjajne recepte, a ovo je jedan od njih, koji se zapravo sastoji od tri neodoljive komponente

Samo jedan griz – tako se zove blog Darka Debića, koji je zaslužan za to što se je on našao u društvu finalista natječaja za Gastro zvijezdu. Darko je bio jedan od tri finalista u kategoriji Slastice i svoj je zadatak na snimanju savršeno dobro obavio.

Recept možeš proučiti i vidjeti rezultat. Nažalost, ne možeš ga kušati, ali garantiramo da je teško pojesti samo jedan griz ovog deserta. U svakom slučaju možeš ga probati napraviti kod kuće, sigurni smo da ćeš uspjeti!

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Kruške u crvenom vinu

Sastojci: 

Poširane kruške:

  • 6 krušaka
  • 3 dl crvenog vina
  • 50 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvjezdasta anisa

Priprema: 

  1. U lonac stavi vino, malo vode te dodaj šećer i začine. Zakuhaj, te dodaj oguljene kruške.
  2. Kuhaj kruške otprilike 30 minuta poklopljene na srednje jakoj vatri uz povremeno okretanje kruški da se sa svih strana pravilno skuhaju i upiju vino.
  3. Kada su kruške omekšale, pažljivo ih izvadi, procijedi vino u drugu posudu te ga kuhaj ga još 15-ak minuta da se reducira.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Sabajon ( vinska krema)

Sastojci:

  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 150 ml marsale ( desertnog vina)

Priprema: 

  1. U žumanjke dodaj šećer i miksaj Gorenje mikserom dok smjesa ne dobije svjetložutu boju.
  2. U smjesu jaja i šećera umiješaj marsalu.
  3. Stavi zdjelu iznad lonca s kipućom vodom. Vodi računa da voda ne dodiruje dno posude.
  4. Nastavi lagano miješati i kuhaj dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Pjenjača bi trebala moći ostaviti lagani trag u smjesi. Tada makni s vatre.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Hrskavi keksi s kardamomom

Sastojci: 

  • 100 g maslaca
  • 150 g oštrog brašna
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  • 50 g grubo sjeckanih pistacija
  • pola jušne žlice mahuna kardamoma

Priprema: 

  1. Mahune kardamoma otvori u mužaru i usitni.
  2. Brašnu dodaj malo soli, kardamom, pistacije, šećere i na kockice narezan maslac.
  3. Mikserom spoji brašno i maslac, dodaj jednu žlicu hladne vode i umijesi tijesto.
  4. Razvaljaj između dva papira za pečenje i stavi u hladnjak. Kad se "stisne" reži cca 3 mm debele ploške, pa slaži na pleh obložen papirom za pečenje. Napravi razmak među keksima.
  5. Peci 12 -15 min (ovisno o jakosti pećnice) u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva
  6. Ohladi keksiće i posluži ih uz kruške.

Partner projekta u kategoriji Slastice je Gorenje.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Možda vas zanima... Najfinija galetta prema receptu Gastro zvijezde 2022. Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:22 13. Studeni 2022.

    predobro