Darko Debić finalist je ovogodišnjeg natječaja Gastro zvijezda. Na svom blogu Samo jedan griz dijeli brojne sjajne recepte, a ovo je jedan od njih, koji se zapravo sastoji od tri neodoljive komponente
Samo jedan griz – tako se zove blog Darka Debića, koji je zaslužan za to što se je on našao u društvu finalista natječaja za Gastro zvijezdu. Darko je bio jedan od tri finalista u kategoriji Slastice i svoj je zadatak na snimanju savršeno dobro obavio.
Recept možeš proučiti i vidjeti rezultat. Nažalost, ne možeš ga kušati, ali garantiramo da je teško pojesti samo jedan griz ovog deserta. U svakom slučaju možeš ga probati napraviti kod kuće, sigurni smo da ćeš uspjeti!
Kruške u crvenom vinu
Sastojci:
Poširane kruške:
- 6 krušaka
- 3 dl crvenog vina
- 50 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 2 štapića cimeta
- 2 zvjezdasta anisa
Priprema:
- U lonac stavi vino, malo vode te dodaj šećer i začine. Zakuhaj, te dodaj oguljene kruške.
- Kuhaj kruške otprilike 30 minuta poklopljene na srednje jakoj vatri uz povremeno okretanje kruški da se sa svih strana pravilno skuhaju i upiju vino.
- Kada su kruške omekšale, pažljivo ih izvadi, procijedi vino u drugu posudu te ga kuhaj ga još 15-ak minuta da se reducira.
Sabajon ( vinska krema)
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 150 ml marsale ( desertnog vina)
Priprema:
- U žumanjke dodaj šećer i miksaj Gorenje mikserom dok smjesa ne dobije svjetložutu boju.
- U smjesu jaja i šećera umiješaj marsalu.
- Stavi zdjelu iznad lonca s kipućom vodom. Vodi računa da voda ne dodiruje dno posude.
- Nastavi lagano miješati i kuhaj dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Pjenjača bi trebala moći ostaviti lagani trag u smjesi. Tada makni s vatre.
Hrskavi keksi s kardamomom
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 150 g oštrog brašna
- 40 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 50 g grubo sjeckanih pistacija
- pola jušne žlice mahuna kardamoma
Priprema:
- Mahune kardamoma otvori u mužaru i usitni.
- Brašnu dodaj malo soli, kardamom, pistacije, šećere i na kockice narezan maslac.
- Mikserom spoji brašno i maslac, dodaj jednu žlicu hladne vode i umijesi tijesto.
- Razvaljaj između dva papira za pečenje i stavi u hladnjak. Kad se "stisne" reži cca 3 mm debele ploške, pa slaži na pleh obložen papirom za pečenje. Napravi razmak među keksima.
- Peci 12 -15 min (ovisno o jakosti pećnice) u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva
- Ohladi keksiće i posluži ih uz kruške.
Partner projekta u kategoriji Slastice je Gorenje.