SAVRŠEN SPOJ Baklava s pistacijama i narančom

Syed F Hashemi/Unsplash Baklava s pistacijama
Baklava s pistacijama i narančom odlična je kombinacija okusa koja obara s nogu čak i one najizbirljivijeg nepca...
Vidi originalni članak

Slatki klasik turske kuhinje (tradicionalna je i u Grčkoj, Bliskom Istoku, ali i u BiH te kod nas), baklava, jedna nam je od omiljenih slastica. I zapravo je vrlo jednostavna za napraviti.

Baklava - tisuću slatkih kombinacija

Baklava se puni orašastim plodovima (najčešće su to orasi, lješnjaci, pistacije, bademi) – jednom vrstom ili kombinacijom, a može se dodati i voće poput višanja, ali i griz, krem sir… Još kad složiš svoju kombinaciju začina – dobiješ baklavu u tisuću kombinacija!

 

Najbolji kolač na svijeu Cheesecake baklava - kombinacija iz snova

 

Osim orašastih plodova u baklavu idu – kore za baklavu (ma sasvim dobre su i one iz supermarketa), maslac, šećerni sirup. Maslacem se premazuju kore kada se slaže baklava – time kore dobivaju posebno fin okus, ali i dodatni hrskavost prilikom pečenja.

Među našim favoritima među baklavama definitivno je ova baklava s pistacijama i narančom – ova kombinacije oduševljava na prvu. Pistacije su nam ionako najdraži orašasti plod, a slatkoća i svježina naranče daje joj posebnu draž!

Baklava s pistacijama i narančom

(12 porcija, srednje zahtjevno, 70 minuta – 20 minuta slaganje, 50 minuta pečenje)

Sastojci:

  • 3 šalice pistacija (1 šalica = 250 ml) – neslanih, oguljenih
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1 pakiranje gotovih kora za baklavu
  • 240 g maslaca, rastopljenog
  • 1 naranča – naribana korica i sok
  • ¾ šalice šećera
  • ¾ šalice vode
  • 1/3 šalice meda
  • 1 žličica narančine vodice

 

obožavani klasik Baklava s orasima - prefin, jednostavan recept

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.
  2. Lagano namasti pleh dimenzija cca 23x33 cm.
  3. Pistacije i cimet stavite u multipraktik ili sjeckalicu. Trebaš dobiti sitno sjeckane pistacije.
  4. Na dno pleha stavi dvije gotove kore. Premaži ih rastopljenim maslacem. Dodaj dio nasjeckanih pistacija.
  5. Ponovi postupak – 2 kore, maslac, pistacije… sve dok ne potrošiš sve sastojke.
  6. Na vrhu neka budu 2 kore koje također treba premazati maslacem.
  7. Nareži baklavu prije pečenja.
  8. Peci 45-50 minuta, odnosno dok vrh ne dobije zlaćano-smeđu boju i tijesto se ne počne lagano odvajati od rubova pleha.
  9. Dok se baklava peče, iscijedi sok od naranče te naribaj koricu. Stavi u lončić i dodaj šećer, vodu, med i narančinu vodicu (ukoliko nemaš narančinu vodicu, dodaj još malo korice i soka od naranče).
  10. Pusti da zavrije i ostavi da ključa 10-ak minuta. Makni s vatre i stavi sa strane.
  11. Topli sirup prelij preko vruće baklave i dva navrata. Prelij polovicu te pričekaj da se upije dok ne preliješ ostatak sirupa.

 

Andrea Krivak Geeketa Čisto zadovoljstvo: Geeketina zdrava baklava omnomnom Slatko savršenstvo: Čokoladna baklava

 

Posjeti Gastro.hr