Baklava s pistacijama i narančom odlična je kombinacija okusa koja obara s nogu čak i one najizbirljivijeg nepca...
Slatki klasik turske kuhinje (tradicionalna je i u Grčkoj, Bliskom Istoku, ali i u BiH te kod nas), baklava, jedna nam je od omiljenih slastica. I zapravo je vrlo jednostavna za napraviti.
Baklava - tisuću slatkih kombinacija
Baklava se puni orašastim plodovima (najčešće su to orasi, lješnjaci, pistacije, bademi) – jednom vrstom ili kombinacijom, a može se dodati i voće poput višanja, ali i griz, krem sir… Još kad složiš svoju kombinaciju začina – dobiješ baklavu u tisuću kombinacija!
Osim orašastih plodova u baklavu idu – kore za baklavu (ma sasvim dobre su i one iz supermarketa), maslac, šećerni sirup. Maslacem se premazuju kore kada se slaže baklava – time kore dobivaju posebno fin okus, ali i dodatni hrskavost prilikom pečenja.
Među našim favoritima među baklavama definitivno je ova baklava s pistacijama i narančom – ova kombinacije oduševljava na prvu. Pistacije su nam ionako najdraži orašasti plod, a slatkoća i svježina naranče daje joj posebnu draž!
Baklava s pistacijama
foto: Omer Haktan Bulut/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Baklava s pistacijama i narančom
20 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pistacije
3
šalica
Cimet
1
žličica
Kore za baklavu
1
kom
Maslac
240
g
Naranča
1
kom
Šećer
0,75
kom
Voda
0,75
šalica
Med
0,33
šalica
Narančina vodica
1
žličica
Postupak
Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.
Lagano namasti pleh dimenzija cca 23x33 cm.
Pistacije (koristi se 3 šalice neslanih, oguljenih pistacija, koje je nasitno nasjeckaju) i cimet stavite u multipraktik ili sjeckalicu. Trebaš dobiti sitno sjeckane pistacije.
Na dno pleha stavi dvije gotove kore. Premaži ih rastopljenim maslacem. Dodaj dio nasjeckanih pistacija.
Ponovi postupak – 2 kore, maslac, pistacije… sve dok ne potrošiš sve sastojke.
Na vrhu neka budu 2 kore koje također treba premazati maslacem.
Nareži baklavu prije pečenja.
Peci 45-50 minuta, odnosno dok vrh ne dobije zlaćano-smeđu boju i tijesto se ne počne lagano odvajati od rubova pleha.
Dok se baklava peče, iscijedi sok od naranče te naribaj koricu. Stavi u lončić i dodaj šećer, vodu, med i narančinu vodicu (ukoliko nemaš narančinu vodicu, dodaj još malo korice i soka od naranče).
Pusti da zavrije i ostavi da ključa 10-ak minuta. Makni s vatre i stavi sa strane.
Topli sirup prelij preko vruće baklave i dva navrata. Prelij polovicu te pričekaj da se upije dok ne preliješ ostatak sirupa.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.