Savršene gljive s balzamičnim octom

Thinkstock
Ovaj jednostavan, a opet toliko neodoljiv prilog, svakao trebate probati!
Vidi originalni članak

Gljive su nešto o čemu bismo mogli pisati danima! Zdrave, sočne, ukusne, od svakog jela naprave da bude upravo savršeno, a najbolje je što, ako ih poznajete, možete ih sami i brati! A od toga nema veće sreće!

No, s obzirom na to da je sada zima, ne preostaje nam ništa drugo nego osloniti se na ponudu u trgovačkim lancima, na placu ili pak onome što imamo spremljeno u zamrzivaču (ako smo kojim slučajem stvarno sami brali gljive).

Kod odabira gljiva za ovaj sjajan prilog, preporučujemo zlatne šampinjone, jer će se oni ipak najbrže skuhati, a i čvršći su od običnih šampinjona pa će imati jedan dobar, "hrskav" okus. 

Ovako pripremljene gljive, možete poslužiti kao prilog mesnom pečenju, pohanom mesu ili čak pohanim odrescima od soje čime ćete dobiti obrok koji mogu jesti i vegetarijanci!

Također, ako vam se ne da pripremati ništa drugo, ove sjajne gljive možete pojesti i s komadom finog hrskavog kruha i zdjelom salate i uživati u sjajnim okusima!

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 - 3 ljutike, očišćene i tanko narezane na kriške
  • 3 žlice maslaca
  • 400 g šampinjona, narezanih na ploškice
  • Sol, papar, ružmarin
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 1 1/2 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica soja sosa (možete i bez ovog sastojka ako ne volite soja sos ili ga zamijenite Worcester umakom)
  • 3 češnja češnjaka, naribana

Priprema:

  1. Zagrijati ulje i kratko popržiti ljutiku - oko minutu; dodati 2 žlice maslaca i miješati dok se maslac ne rastopi pa ubaciti gljive, sol, papar, ružmarin i uz neprestano miješanje, kuhati 5 -6 minuta, dok gljive ne dobiju lijepu zlatnu boju
  2. Smanjiti temperaturu pa dodati aceto, češnjak, šećer i soja sos (ili Worcester) i ostaviti 8 - 9 minuta da se kuha; povremeno promiješati
  3. Poslužiti odmah

Dobar tek! 

Posjeti Gastro.hr