Scones s brusnicama i narančom - stvoreni za oblačne dane

Thinkstock
Scones su najpoznatija engleska peciva. Mogu biti slatki i slani, možete im dodati suho voće, šumsko voće, a u slanoj varijanti - sir i šunku!
Vidi originalni članak

Ova sezonska varijanta sconesa neće od vas tražiti posebno znanje u pripremi tijesta, a zbog dodatka naranče i brusnice idealno će se složiti uz sve hladnije jesenske dane. Sconese možete poslužiti za doručak ili večeru, same ili uz džem ili pak kakav slatki čokoladni namaz.

 

bezvremenski recept Scones – engleski klasik s kojim nećeš pogriješiti

Aromatični zalogaji Scones sa začinskim biljem - peciva koja vole baš svaki dodatak

 

 

Potrebno vam je:

  • 500 g oštrog brašna
  • 120 g šećera
  • 12 g praška za pecivo
  • 1 prstohvat sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 1 naranča
  • 125 g maslaca
  • 1 šalica brusnica
  • 200 ml kravljeg mlijeka
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Prosijte brašno u zdjelu i dobro ga promiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom, soli i naribanom koricom jedne naranče.
  2. Hladan maslac narežite na kockice i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete zrnatu smjesu. Pazite da maslac ne otopite u potpunosti toplinom ruku, već da u smjesi ponegdje ostane nešto većih komadića maslaca.
  3. Ocijedite naranču i 100 mL soka, zajedno s mlijekom i brusnicama, dodajte smjesi s brašnom i maslacem.
  4. Sastojke povežite miješajući vilicom, a rukama tek kratko mijesite tijesto kako biste ga spojili u jednu masu. Tijesto ne treba biti jako kompaktno i jako je bitno da ga ne mijesite dugo.
  5. Razvaljajte tijesto na debljinu 5 cm i izrežite na 12 jednakih dijelova. Nepečene sconese premažite umućenim jajetom.
  6. Pecite 20-30 minuta na 200°C, dok sconesi ne poprime zlatno smeđu boju.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr