Seljačka pita

Pripremite pobjednički kolač 6. Babičinih kolača - natjecanja zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 395

Tijesto

  • 250 g pšenično brašno, bijelo
  • 7 dl vrhnje kiselo (20% masti)
  • 5 žlica mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 prstohvat sol
  • mast svinjska, nesoljena

Nadjev

  • 250 g sir kravlji svježi (cottage)
  • 4 kom jaje kokošje
  • peršin, list
  • mladi luk
  • kopriva,vrhovi
  • sol
  • 250 g svježi kravlji sir

Priprema

  1. Od brašna, vrhnja, mlijeka, jaja, domaće masti i soli zamijesite tijesto. Za nadjev na masti popržite sitno nasjeckano peršinovo lišće, mladi luk s lišćem te vrhove mladih kopriva.
  2. Posolite i kad se ohladi dodati 25 dag domaćeg sira i četiri jaja.
  3. Tijesto razvaljajte pa na polovicu stavite nadjev i preklopite zatvorivši rubove.
  4. Pecite 45 minuta na 200 ºC.

Izvor Slavica Vlahović

Posjeti Gastro.hr