Shortbread - prhki keksi s maslacem koji se tope u ustima!

Shutterstock ; Shortbred keksi su jako ukusni bez ičega na njima, ali možeš se poigrati čokoladnom glazurom ili royal icingom u bojama
Pripremi prhke tradicionalne škotske kekse s maslacem i posluži ih uz šalicu omiljenog čaja!
Vidi originalni članak

Tradicionalni škotski keksi obožavani su diljem svijeta! Prhki su, meki, mirisni i savršeno ukusni. Sigurni smo da su jedan od klasika koji će se svidjeti svima. Prema originalnom receptu, pripremaju se od samo četiri sastojka: brašna, maslaca, šećera i soli. 

Ovi keksi dolaze u mnogo oblika i veličina, a na tebi je da odabereš koji ćeš oblik pripremiti. Shortbread keksi su jako ukusni sami po sebi, ali možeš se poigrati čokoladnom glazurom ili royal icingom u bojama za još više okusa. 

Pazi da tijekom pečenja ne dobiju previše boje, važno je da ostanu svijetli!

Sastojci:

  • 375 g brašna 
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 125 g šećera (kristalnog)
  • Prstohvat soli

Priprema: 

  1. U veliku zdjelu stavi sve sastojke.
  2. Rukama ih umiješaj u glatko tijesto. Po želji možeš koristiti i mikser, ali tradicionalno se tijesto mijesi ručno.
  3. Pripremljeno tijesto stavi u hladnjak na 20-ak minuta.
  4. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  5. Tijesto razvaljaj na debljinu od 1,5 cm. Izbodi ga vilicom, a zatim izreži u željene oblike. 
  6. Peci na 160 ºC oko 20 minuta (ovisno o debljini tijesta).
  7. Imaj na umu da keksi ne smiju potamniti, ako primijetiš da počinju poprimati smeđu boju odmah ih izvadi. 
  8. Ostavi da se prohlade prije posluživanja. 

Detaljan postupak izrade možeš pogledati u videu:

Isprobaj i sljedeće blagdanske recepte:

Zimska slastica Slatki blagdanski okusi: Medena pita

Omiljeni kolačići Napravi raspucance s duplom dozom čokolade!

La Vie Shobaine Mirisni keksići s pistacijom, brusnicama i narančom

Posjeti Gastro.hr