gastro postao
Medena pita miriši na bakinu kuhinju i blagdane iz djetinjstva...
Topla atmosfera i medeni mirisi koji dopiru iz pećnice prvo su što ova divna medena pita priziva u nama. Kako bi pripremila ovaj dobro poznati kolač bit će ti potrebno nešto vremena, volje i puno meda. Svaka utrošena minuta na kraju će se itekako isplatiti jer će tvoje nepce biti i više nego zadovoljno ovim nježnim, zimskim desertom.
Medena pita
Sastojci - za kore:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 100 g šećera
- 4 žlice mlijeka
- 4 žlice meda
- 50 g otopljenog maslaca
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 jaje
- prstohvat cimeta
Sastojci - za kremu:
- 400 ml mlijeka
- 3 žlice meda
- 5 žlica griza ili glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 pakiranje vanilin šećera
- 200 g maslaca
Postupak:
- Maslac, mlijeko, med i šećer ubaci u posudu, stavi na laganu vatru i miješaj dok se šećer ne otopi. Pazi da ne zagori.
- U posudu dodaj brašno, cimet, sodu bikarbonu i jedno razmućeno jaje.
- Umijesi tijesto i pusti ga da odmori oko pola sata.
- Tijesto podijeli na nekoliko jednakih dijelova, ovisno o broju kora koji želiš dobiti i veličini kalupa.
- Kore razvaljaj na tanko, pazi da ne popucaju pa ih peci na papiru za pečenje na 180 stupnjeva Celzijevih oko pet minuta.
- Za kremu je potrebno zagrijati mlijeko, šećer, vanilin šećer i med pa dodati griz ili brašno.
- Kuhaj na laganoj vatri dok ne postane gušće pa makni s vatre.
- Ohladi smjesu, dodaj maslac i izmiksaj mikserom.
- Kore premaži kremom, pusti da se pita ohladi i posluži.
Isprobaj i ove blagdanske slastice: