gastro postao
Pripremi prhke tradicionalne škotske kekse s maslacem i posluži ih uz šalicu omiljenog čaja!
Tradicionalni škotski keksi obožavani su diljem svijeta! Prhki su, meki, mirisni i savršeno ukusni. Sigurni smo da su jedan od klasika koji će se svidjeti svima. Prema originalnom receptu, pripremaju se od samo četiri sastojka: brašna, maslaca, šećera i soli.
Ovi keksi dolaze u mnogo oblika i veličina, a na tebi je da odabereš koji ćeš oblik pripremiti. Shortbread keksi su jako ukusni sami po sebi, ali možeš se poigrati čokoladnom glazurom ili royal icingom u bojama za još više okusa.
Pazi da tijekom pečenja ne dobiju previše boje, važno je da ostanu svijetli!
Sastojci:
- 375 g brašna
- 250 g maslaca sobne temperature
- 125 g šećera (kristalnog)
- Prstohvat soli
Priprema:
- U veliku zdjelu stavi sve sastojke.
- Rukama ih umiješaj u glatko tijesto. Po želji možeš koristiti i mikser, ali tradicionalno se tijesto mijesi ručno.
- Pripremljeno tijesto stavi u hladnjak na 20-ak minuta.
- Lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
- Tijesto razvaljaj na debljinu od 1,5 cm. Izbodi ga vilicom, a zatim izreži u željene oblike.
- Peci na 160 ºC oko 20 minuta (ovisno o debljini tijesta).
- Imaj na umu da keksi ne smiju potamniti, ako primijetiš da počinju poprimati smeđu boju odmah ih izvadi.
- Ostavi da se prohlade prije posluživanja.
Detaljan postupak izrade možeš pogledati u videu: