Recepti 09. prosinca 2021.

Shortbread - prhki keksi s maslacem koji se tope u ustima!

; Shortbred keksi su jako ukusni bez ičega na njima, ali možeš se poigrati čokoladnom glazurom ili royal icingom u bojama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremi prhke tradicionalne škotske kekse s maslacem i posluži ih uz šalicu omiljenog čaja!

Tradicionalni škotski keksi obožavani su diljem svijeta! Prhki su, meki, mirisni i savršeno ukusni. Sigurni smo da su jedan od klasika koji će se svidjeti svima. Prema originalnom receptu, pripremaju se od samo četiri sastojka: brašna, maslaca, šećera i soli. 

Ovi keksi dolaze u mnogo oblika i veličina, a na tebi je da odabereš koji ćeš oblik pripremiti. Shortbread keksi su jako ukusni sami po sebi, ali možeš se poigrati čokoladnom glazurom ili royal icingom u bojama za još više okusa. 

Pazi da tijekom pečenja ne dobiju previše boje, važno je da ostanu svijetli!

Sastojci:

  • 375 g brašna 
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 125 g šećera (kristalnog)
  • Prstohvat soli

Priprema: 

  1. U veliku zdjelu stavi sve sastojke.
  2. Rukama ih umiješaj u glatko tijesto. Po želji možeš koristiti i mikser, ali tradicionalno se tijesto mijesi ručno.
  3. Pripremljeno tijesto stavi u hladnjak na 20-ak minuta.
  4. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  5. Tijesto razvaljaj na debljinu od 1,5 cm. Izbodi ga vilicom, a zatim izreži u željene oblike. 
  6. Peci na 160 ºC oko 20 minuta (ovisno o debljini tijesta).
  7. Imaj na umu da keksi ne smiju potamniti, ako primijetiš da počinju poprimati smeđu boju odmah ih izvadi. 
  8. Ostavi da se prohlade prije posluživanja. 

Detaljan postupak izrade možeš pogledati u videu:

Isprobaj i sljedeće blagdanske recepte:

Možda vas zanima... Slatki blagdanski okusi: Medena pita Recepti Možda vas zanima... Napravi raspucance s duplom dozom čokolade! Recepti Možda vas zanima... Mirisni keksići s pistacijom, brusnicama i narančom Kolumne
Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 52OLOMOUC 21:46 19. Prosinac 2021.

    savršene,hvala na receptu

  • amando 10:51 13. Prosinac 2021.

    super