Škampi na palenti od koromača

Škampi žive na morskom dnu i život provode kopajući, a u gastronomiji se spominje još od 1. stoljeća poslije Krista
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 336

Potrebno vam je

  • 1000 g škampi
  • 100 g kukuruzno brašno ili krupica
  • 1 vezica komorač, glavica
  • 2 kom cikla
  • 1 kom limun
  • ulje maslinovo
  • šećer, kristal
  • sol
  • vinski ocat

Priprema

  1. Svježu ciklu operite i očistite te narežite na manje kocke i stavite da se kuha u vodu u koju ste dodali sol, šećer i žlicu octa. Šećer i ocat ne morate staviti ako ne želite da cikla ima slatkasto-kiselkasti okus.
  2. Kad je cikla dovoljno omekšala, izvadite je te premjestite u blender. Miksajte. Ako je krema presuha, dodajte malo vode iz lonca u kojem ste je kuhali kako bi bila nježne strukture. Začinite po ukusu, solju, šećerom i maslinovim uljem.
  3. Glavice koromača nasjeckajte na ploške i kratko ga kuhajte u malo vode, oko 3 dl, u koju ste dodali sol i maslinovo ulje.
  4. Postupno sipajte palentu miješajući sve dok se dobro ne zagusti. Izlijte palentu u plitku posudu da dobijete plohu debljine 3 do 4 centimetra. Pustite da se ohladi.
  5. Svježe škampe prepolovite, trebaju vam samo repovi. Očistite ih, začinite cvijetom ninske soli, limunovim sokom i maslinovim uljem.

Škampi žive na morskom dnu i život provode kopajući, a u gastronomiji se spominje još od 1. stoljeća poslije Krista

Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši

Posjeti Gastro.hr