gastro postao
Škampi žive na morskom dnu i život provode kopajući, a u gastronomiji se spominje još od 1. stoljeća poslije Krista
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 336
Potrebno vam je
- 1000 g škampi
- 100 g kukuruzno brašno ili krupica
- 1 vezica komorač, glavica
- 2 kom cikla
- 1 kom limun
- ulje maslinovo
- šećer, kristal
- sol
- vinski ocat
Priprema
- Svježu ciklu operite i očistite te narežite na manje kocke i stavite da se kuha u vodu u koju ste dodali sol, šećer i žlicu octa. Šećer i ocat ne morate staviti ako ne želite da cikla ima slatkasto-kiselkasti okus.
- Kad je cikla dovoljno omekšala, izvadite je te premjestite u blender. Miksajte. Ako je krema presuha, dodajte malo vode iz lonca u kojem ste je kuhali kako bi bila nježne strukture. Začinite po ukusu, solju, šećerom i maslinovim uljem.
- Glavice koromača nasjeckajte na ploške i kratko ga kuhajte u malo vode, oko 3 dl, u koju ste dodali sol i maslinovo ulje.
- Postupno sipajte palentu miješajući sve dok se dobro ne zagusti. Izlijte palentu u plitku posudu da dobijete plohu debljine 3 do 4 centimetra. Pustite da se ohladi.
- Svježe škampe prepolovite, trebaju vam samo repovi. Očistite ih, začinite cvijetom ninske soli, limunovim sokom i maslinovim uljem.
Škampi žive na morskom dnu i život provode kopajući, a u gastronomiji se spominje još od 1. stoljeća poslije Krista
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši
koromač
maslinovo ulje
recept
palenta
škampi
komorač
niskokaloricna prehrana
večera
plodovi mora
ručak
kuhanje
hladna priprema