gastro postao
Škampi žive na morskom dnu i život provode kopajući, a u gastronomiji se spominje još od 1. stoljeća poslije Krista
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 336
Potrebno vam je
- 1000 g škampi
- 100 g kukuruzno brašno ili krupica
- 1 vezica komorač, glavica
- 2 kom cikla
- 1 kom limun
- ulje maslinovo
- šećer, kristal
- sol
- vinski ocat
Priprema
- Svježu ciklu operite i očistite te narežite na manje kocke i stavite da se kuha u vodu u koju ste dodali sol, šećer i žlicu octa. Šećer i ocat ne morate staviti ako ne želite da cikla ima slatkasto-kiselkasti okus.
- Kad je cikla dovoljno omekšala, izvadite je te premjestite u blender. Miksajte. Ako je krema presuha, dodajte malo vode iz lonca u kojem ste je kuhali kako bi bila nježne strukture. Začinite po ukusu, solju, šećerom i maslinovim uljem.
- Glavice koromača nasjeckajte na ploške i kratko ga kuhajte u malo vode, oko 3 dl, u koju ste dodali sol i maslinovo ulje.
- Postupno sipajte palentu miješajući sve dok se dobro ne zagusti. Izlijte palentu u plitku posudu da dobijete plohu debljine 3 do 4 centimetra. Pustite da se ohladi.
- Svježe škampe prepolovite, trebaju vam samo repovi. Očistite ih, začinite cvijetom ninske soli, limunovim sokom i maslinovim uljem.
Škampi žive na morskom dnu i život provode kopajući, a u gastronomiji se spominje još od 1. stoljeća poslije Krista
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši