Tjestenina s pečenim češnjakom i parmezanom

Shutterstock
Bez obzira na to poslužiš li ovo jelo kao ručak ili večeru, guštanju nema kraja. Iako ovo možda nije jelo za svako nepce, nama se čini da nema većeg gušta od tjestenine s češnjakom i parmezanom!
Vidi originalni članak

Da, neće svatko odabrati češnjak kao prvi i osnovni sastojak jela od tjestenine. No, nama se čini da je ovo jelo puno pogodak i da će smiriti živce nakon napornog radnog dana.

Tjestenina s pečenim češnjakom i parmezanom nije, istina, za svako nepce. Češnjak mnogi ne podnose, ali zato oni koji ga podnose - ne mogu ga se zasititi! A parmezan nije, istina opet, uobičajena kombinacija uz češnjak. 

Češnjaka, reći će ovi drugi, ne možeš pojesti previše. A i kad ga pojedeš previše, nećeš to dugo pamtiti po zlu - nego ubrzo ponoviti istu "grešku". Možda, ali samo možda, te može zaustaviti to da ti netko spomene mirise koji se šire oko tebe... No, ti ih ionako ne osjetiš, pa ćeš to sasvim sigurno i ležerno ignorirati. 

 

Mljac! Jednostavno i fino: Kremasta tjestenina s bundevom iz jednog lonca

 

Jedan argument uvijek možemo izvući kao asa iz rukava - češnjak je zdrav. I tu rasprava završava. U ovom razdoblju kad nam treba snažan imunitet, ovo je jelo sjajan odabir i bez obzira na mirise. 

Tjestenina s pečenim češnjakom i parmezanom je jelo koje obično pripremamo nakon dugog radnog dana. Palimo pećnicu čim uđemo u stan, ubacujemo češnjak i tek se onda presvlačimo. Češnjak se peče sat vremena, a za to vrijeme se stignemo odmoriti i popiti kavu. 

Ostatak pripreme oduzima tek 15 minuta vremena, a uključuje kuhanje tjestenine i nekoliko minuta miješanja. Čisti užitak bez puno truda!

Špageti s pečenim češnjakom i parmezanom

Sastojci:

  • 2 glavice češnjaka
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 500 g špageta
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra
  • 30 g naribanog parmezana
  • ¼ žličice čilija
  • svježi peršin

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Odreži vrh glavice češnjaka, postavi ih na papir za pečenje i prelij svaku sa žlicom maslinovog ulja. Peci sat vremena.
  2. Kad se češnjak ispeče, jednu glavicu istisni i nasjeckaj, a drugu sačuvaj.
  3. Na tavici zagrij preostale četiri žlice maslinovog ulja, dodaj nasjeckani češnjak, čili, sol i papar. 
  4. Nakon 2 – 3 minute dodaj skuhanu tjesteninu i istisni preostalu glavicu češnjaka. Dobro promiješaj i kuhaj pet minuta.
  5. Ugasi vatru, dodaj parmezan i nasjeckani svježi peršin.
  6. Promiješaj i posluži odmah!

 

gotovo za 15 minuta Tjestenina s pestom od brokule - brza opcija za ručak

Stvarno brzo Kremasta tjestenina s graškom i kozjim sirom gotova je za čas

 

Posjeti Gastro.hr