Slatki izazov: Medena panna cotta

Guliver/Shutterstock
Ovaj slatki i kremasti desert okusom i izgledom podsjeća na kulinarski izazov, ali zapravo se priprema jednostavno i u veoma kratkom roku!
Vidi originalni članak

Ovaj hladan i osvježavajuć desert u osnovi je slatko vrhnje s malo jogurta, želea i meda. On je odlična ideja kada u planu imaš druženje s prijateljima ili možda nekakav party.

 

ČISTI UŽITAK! Panna cotta za najveće obožavatelje čokolade

 

Nadalje, zbog svoje lakoće izvrstan je desert nakon teškog glavnog jela. U slast!

 

Sastojci:

  • 4 žlice mlijeka
  • 2 žličice želatine
  • 500 mL slatkog vrhnja
  • 1 mahuna vanilije
  • 100 g meda
  • 60 g šećera
  • 2 žličice limunovog soka
  • 500 g običnog grčkog jogurta

Nadjevak:

  • 1 žličica želatine
  • 2 žlice vode
  • 100 g meda
  • 240 mL vode

 

odmah navalite Zlatna panna cotta - neobičan desert koji morate isprobati

 

Priprema:

  1. U manju posudu stavi mlijeko i preko njega pospi želatinu. Promiješaj i ostavite da odstoji 5 minuta.
  2. Pomiješaj vrhnje, vaniliju, med i šećer u tavi i dovedi do vrenja. Makni s vatre i ostavi da se malo ohladi. Dodaj smjesu od želatine i mlijeka u tavu i miješaj dok se potpuno ne otopi. Dodaj limunov sok i promiješaj. Dodaj grčki jogurt.
  3. Smjesu ravnomjerno rasporedi u osam čaša od 120 mililitara, ostavljajući dva centimetra slobodnog prostora na vrhu. Ostavi da se ohladi u hladnjaku najmanje tri sata.
  4. Da bi napravila gornji sloj želea, u maloj posudi pomiješaj 2 žlice vode i želatinu. Ostavi na 5 minuta.
  5. U međuvremenu, u lonac dodaj vodu te zatim dodaj med i dovedi do vrenja, neprestano miješajući. Makni s vatre i ostavi da se kuha nekoliko sekundi.
  6. Dodaj želatinsku smjesu u med i miješaj dok se potpuno ne otopi.
  7. Raspodijeli želatinsku smjesu preko panna cotte ravnomjerno u čašama. Ostavi najmanje sat vremena da se ohladi. 
  8. Ukrasi po želji - dodaj badem u sredinu, postavi komad omiljenog voća na vrh ili dodaj malo karamele.
Posjeti Gastro.hr