gastro postao
Ovaj slatki i kremasti desert okusom i izgledom podsjeća na kulinarski izazov, ali zapravo se priprema jednostavno i u veoma kratkom roku!
Ovaj hladan i osvježavajuć desert u osnovi je slatko vrhnje s malo jogurta, želea i meda. On je odlična ideja kada u planu imaš druženje s prijateljima ili možda nekakav party.
Nadalje, zbog svoje lakoće izvrstan je desert nakon teškog glavnog jela. U slast!
Sastojci:
- 4 žlice mlijeka
- 2 žličice želatine
- 500 mL slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije
- 100 g meda
- 60 g šećera
- 2 žličice limunovog soka
- 500 g običnog grčkog jogurta
Nadjevak:
- 1 žličica želatine
- 2 žlice vode
- 100 g meda
- 240 mL vode
Priprema:
- U manju posudu stavi mlijeko i preko njega pospi želatinu. Promiješaj i ostavite da odstoji 5 minuta.
- Pomiješaj vrhnje, vaniliju, med i šećer u tavi i dovedi do vrenja. Makni s vatre i ostavi da se malo ohladi. Dodaj smjesu od želatine i mlijeka u tavu i miješaj dok se potpuno ne otopi. Dodaj limunov sok i promiješaj. Dodaj grčki jogurt.
- Smjesu ravnomjerno rasporedi u osam čaša od 120 mililitara, ostavljajući dva centimetra slobodnog prostora na vrhu. Ostavi da se ohladi u hladnjaku najmanje tri sata.
- Da bi napravila gornji sloj želea, u maloj posudi pomiješaj 2 žlice vode i želatinu. Ostavi na 5 minuta.
- U međuvremenu, u lonac dodaj vodu te zatim dodaj med i dovedi do vrenja, neprestano miješajući. Makni s vatre i ostavi da se kuha nekoliko sekundi.
- Dodaj želatinsku smjesu u med i miješaj dok se potpuno ne otopi.
- Raspodijeli želatinsku smjesu preko panna cotte ravnomjerno u čašama. Ostavi najmanje sat vremena da se ohladi.
- Ukrasi po želji - dodaj badem u sredinu, postavi komad omiljenog voća na vrh ili dodaj malo karamele.