Slatko čudo: Kako napraviti sutlijaš?

Thinkstock
Sutlijaš ili sutlija kako ga u Bosni zovu, slatko je jelo, tipično za područje Balkana i Turske.
Vidi originalni članak

Sutlijaš dolazi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.

U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Europe u sutlijaš se posebno dodaju cimet ili prženi bademi. Ovu poslasticu nije teško napraviti, pogotovo ako slijedite ovaj recept.

 

Slatki doručak Čokoladna riža na mlijeku za prste polizati

 

slatki zalogaji Norveška riža na mlijeku

 

Potrebno vam je:

  • 240 g riže okruglog zrna
  • 240 ml vode
  • 740 ml mlijeka
  • ¼ žličice ekstrakta vanilije
  • 7 žlica šećera
  • Cimet, čokolada po želji

Priprema:

  1. Dobro operite rižu. Stavite u dublji lonac, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte.
  2. Dodajte 240 mililitara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta.
  3. Dodajte još 240 mililitara mlijeka, povremeno promiješajte, i nastavite kuhati 5-6 minuta.
  4. Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom, i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti malo vodenasta.
  5. Kad je skuhana, prebacite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi.
  6. Dodajte cimet ili naribanu čokoladu.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr