gastro postao
Sutlijaš ili sutlija kako ga u Bosni zovu, slatko je jelo, tipično za područje Balkana i Turske.
Sutlijaš dolazi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.
U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Europe u sutlijaš se posebno dodaju cimet ili prženi bademi. Ovu poslasticu nije teško napraviti, pogotovo ako slijedite ovaj recept.
Potrebno vam je:
- 240 g riže okruglog zrna
- 240 ml vode
- 740 ml mlijeka
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
- 7 žlica šećera
- Cimet, čokolada po želji
Priprema:
- Dobro operite rižu. Stavite u dublji lonac, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte.
- Dodajte 240 mililitara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta.
- Dodajte još 240 mililitara mlijeka, povremeno promiješajte, i nastavite kuhati 5-6 minuta.
- Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom, i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti malo vodenasta.
- Kad je skuhana, prebacite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi.
- Dodajte cimet ili naribanu čokoladu.
Dobar tek!