Složenac od starog kruha i jagoda za doručak ili desert

Shutterstock
Upotreba ostataka kruha je dobar argument za pripremu slatkog doručka, ali i deserta koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca..
Vidi originalni članak

Ako ne znaš što bi sa starim kruhom, prenamijeni ga u sezonski doručak ili desert. Pomiješaj ga s krem sirom i svježim jagodama, prelij jajima i slatkim vrhnjem - i ubaci u pećnicu!

Priprema slatkog složenca neće ti oduzeti puno vremena, a dobra je vijest ga možeš pripremiti i večer ranije, pokriti folijom i ujutro samo ubaciti u pećnicu. Dapače, bit će još bolji kad odstoji i okusi se prožmu.

 

Sezona jagoda Imamo pet slastica za obožavatelje jagoda!

 

Složenac prije posluživanja pospi šećerom u prahu ili ga serviraj uz lagano tučeno vrhnje. Kuglica sladoleda od vanilije također nije loša ideja. 

Složenac od starog kruha i jagoda

Sastojci:

  • 400 g jagoda
  • 100 g + 2 žlice šećera
  • 200 g krem sira
  • 1 žlica naribane korice naranče
  • 1 žlica soka naranče
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 500 g starog kruha
  • 5 velikih jaja
  • 250 ml slatkog vrhnja

 

sezonski klasik Ledeni vjetar s jagodama pravi je slatki spektakl!

 

Postupak:

  1. Dublju četvrtastu posudu premaži maslacem.
  2. Jagode operi i nareži na četvrtine. 200 g jagoda pomiješaj s dvije žlice šećera.
  3. Krem sir izmiksaj sa 100 g šećera pa dodaj koricu i sok naranče te ekstrakt vanilije.
  4. Kruh nareži na šnite ili na kocke pa pomiješaj sa smjesom krem sira. Prebaci u pripremljenu posudu, nadjeni jagodama pa prelij s umućenim jajima i slatkim vrhnjem. Pokrij folijom u stavi u hladnjak na barem sat vremena.
  5. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Po složencu pospi preostale jagode pa peci 40-50 minuta. Izvadi iz pećnice kad poprimi zlatnu boju.

 

u sezoni Tiramisu s jagodama - nova verzija prefinog klasika

 

Posjeti Gastro.hr