Šmarn sa šumskim voćem - proljetni carski doručak

Shutterstock Kaiserschmarrn
Jedan od svima omiljenih doručaka (još iz djetinjstva), carski drobljenac ili kaiserschmarrn, poprima sezonsko ruho, a osim bobičastog voća koje obiluje vitaminima i daje energiju, malo egzotike daje mu - kokos!
Vidi originalni članak

Vjerojatno svi znamo legendu o tome kako je nastao carski drobljenac odnosno kaiserschmarrn, a s obzirom na to da smo ga obožavali i kao djeca vrijeme je da mu dodamo malo proljetnog štiha. 

U sezoni kada uživamo u bogatstvu bobičastog voća ovaj će doručak biti prava delikatesa koja će nas napuniti novom energijom i prijeko potrebnim vitaminima. Zapravo je ovaj slatki doručak idealan za sve koji ne vole ujutro dugo pripremati doručak, a ipak su svjesni kako je on najvažniji obrok u danu. 

 

Može i slano Šmarn sa špekom – carski drobljenac može biti i slan i pikantan

 

Listići sušenog kokosa dat će mu pomalo egzotičnu aromu, kao i kokosovo brašno. Naravno, u slučaju da nemaš kod kuće kokosovo brašno ili ti zbog nekog razloga ne odgovara, slobodno ga zamijeni brašnom (i dodacima) po želji.

Carski drobljenac sa šumskim voćem

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g miješanog bobičastog voća 
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice kokosova brašna
  • 4 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • masnoća za pečenje
  • šećer u prahu
  • listići sušenog kokosa

 

Recepti Drobljenac od krupice s voćnim umakom – ukusni povratak u djetinjstvo!

 

Priprema:

  1. Bobičasto voće operi, očisti i tvrđe i krupnije, prema potrebi, nareži na manje komade. Pomiješaj ga s vanillin šećerom. Tostiraj kokosovo brašno na tavi bez dodavanja masnoće da pozlati i zamiriši, a zatim ga izvadi na tanjur.
  2. Za drobljenac prvo razdvoji bjelanjke od žumanjaka. Izmiješaj žumanjke, šećer i mlijeko, dodaj brašno i kokos pa miješaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Ako je tijesto pregusto, dodaj još malo mlijeka. Bjelanjke istuci s prstohvatom soli u snijeg i na kraju ih pjenjačom umiješaj u tijesto.
  3. Zagrij u velikoj teflonskoj tavi malo maslaca ili ulja, ulij polovicu tijesta pa ga peci 3-4 minute na slaboj vatri. Zatim ga okreni i peci još toliko vremena. Dobivenu deblju palačinku dvjema vilicama natrgaj na komade, pospi šećerom u prahu i pusti da se lagano karamelizira. Na isti način ispeci i ostatak tijesta.
  4. Drobljenac od kokosa posluži na desertnim tanjurićima s bobičastim voćem. Pospi ga listićima kokosa i šećerom u prahu te ponudi dok je još topao.

 

bolje od palačinki Kaiserschmarrn - slatko čudo iz jedne tave

 

 

Posjeti Gastro.hr