Recepti 17. lipnja 2022.

Drobljenac od krupice s voćnim umakom – ukusni povratak u djetinjstvo!

Drobljenac
Drobljenac je fantastičan izbor za doručak u bilo koje godišnje doba foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bez obzira zamišljaš li da si na habsburškom dvoru u Beču i jedeš poznati carski drobljenac ili u toplom bakinom domu, donosimo ti recept za savršen domaći drobljenac – slasticu s višnjama za prste polizati!

Priču o kraljevskom drobljencu sigurno si čula jer je taj tradicionalni austrijski desert toliko popularan u svijetu da je dobio bezbroj svojih inačica.

Ako nisi, red je da saznaš jer je Kaiserschmarrn ili carski drobljenac, odnosno 'zdrobljena' palačinka, ime dobio po austrougarskom caru Franji Josipu I. Premda je nekoliko verzija priče o njegovom nastanku, najčešće se prepričava ona kako je car sa suprugom Elizabetom od Bavarske putovao kroz Alpe i poželio stati na ručak kod nekog seljaka. Seljak se, u namjeri da caru spremi palačinke (koje je ovaj obožavao), toliko zbunio da su se one raspale pa ih je 'spašavao' dodavanjem domaćeg džema od šljiva.

Možda vas zanima... Kaiserschmarrn: Seoska slastica koja je postala carskom Špajza

Eto, sada kada znaš priču sigurno si se prisjetila kako ti je baka u djetinjstvu radila za doručak drobljenac na domaći način – bilo da je dodavala šećer u prahu, grožđice, nasjeckane jabuke, bobičasto voće ili neki drugi domaći džem. Mnogi ovu slasticu smatraju izvrsnim adventskim jelom, posebno ako joj dodaš 'božićne arome' (kao i mi), ali zapravo je fantastičan izbor za doručak u bilo koje godišnje doba. Nas je, primjerice, dodatno inspirirala sezona bobičastog voća, a posebno nama omiljenih višanja!

Drobljenac od krupice s voćnim umakom

Sastojci za umak:

  • 400 g višanja
  • 80 g šećera
  • 1 prutić cimeta
  • 1 zvjezdani anis
  • 200 ml soka od višanja
  • 1 žlica jestivog škroba
  • 1 mala dinja

Sastojci za drobljenac:

  • 4 žlice grožđica
  • 2 žlice višnjevca
  • 4 jaja
  • sol
  • 50 g šećera
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 200 ml mlijeka
  • 60 g brašna
  • 80 g pšenične krupice
  • 3 žlice maslaca
  • 3 žlice badema u listićima
  • 2 žlice šećera u prahu

Priprema:

  1. Višnje operi i očisti od koštica te ih sa šećerom, cimetom i anisom kuhaj 3-5 minuta u soku od višanja. Zatim u smjesu koja vrije ukuhaj škrob pomiješan s malo hladne vode.
  2. Dinju operi, prereži popola, odstrani joj koštice, meso izdubi u obliku kuglica pa ih umiješaj u višnje. Ostavi umak da se ohladi pa ga prebaci na 2 sata u hladnjak.
  3. U lončiću lagano zagrij grožđice s višnjevcem. Odvoji bjelanca od žumanaca pa bjelanca s malo soli stuci u čvrsti snijeg. Žumanca miksaj sa šećerom i limunovom koricom dok ne dobiješ svijetlu kremu, a zatim dodaj mlijeko, brašno i krupicu. Ostavi smjesu 10-ak minuta da krupica nabubri te primiješaj snijeg.
  4. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. U tavi (koja može u pećnicu) otopi maslac, dodaj polovinu badema i tijesto od krupice pa na to rasporedi ostatak badema i grožđice s višnjevcem. Stavi tavu u pećnicu pa peci tijesto otprilike 12 minuta, dok lijepo ne porumeni.
  5. Potom izvadi tavu iz pećnice, a pečeno tijesto vilicom natrgaj na komade. Rasporedi u 4 tanjura i pospi šećerom u prahu. Posluži uz voćni umak.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.