Špajza Priče o slasticama (štivo za ostanak kod kuće) 11. ožujka 2020.

Kaiserschmarrn: Seoska slastica koja je postala carskom

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako nikada nisi probala Kaiserschmarrn, propustila si jedan od najboljih i najbogatijih deserata na svijetu.

Kaiserschmarrn je jedan od najpopularnijih deserta u Austriji, a vrlo rado se izvozi u kuhinje susjednih zemalja kada palačinke pođu po zlu.  Mnogo je priča i legendi isprepleteno oko ove slastice koju volimo zvati neuredna palačinka. Koja je točna? Na tebi je da je izabereš. Ali jedno je sigurno: Ova neuredna palačinka zaista je ukusna. 

Što je Kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn je amblematični desert zemalja srednje Europe. Slastica koju svi znaju i koju čak i najveći austrijski kuhari često stavljaju na svoj jelovnik.  Kaiserschmarrn je "zdrobljena“ palačinka, doslovno "kaiser hodgepodge" ili "kaiser mishmas"“. To je još jedan kraljevski recept poput francuske Galette des Rois, čokoladne Šarlote ili pizze Margherite. To je vrlo prozračna palačinka pripremljena od laganog slatkog tijesta od jaja, brašna i šećera i pržena na maslacu.

Ono što se sigurno zna je da je Kaiserschmarrn dobio ime po austrijskom caru Franji Josipu I (1820-1916) koji je i sam uživao u ovoj deliciji. Međutim postoje mnogi mitovi o podrijetlu ove poslastice.

Ispričat ćemo ti tri legende, ali bez jamstva istine.

Slastica koja je skoro ugrozila struk carice Sisi

'Carski nered' odnosno Kaiserschmarrn pripremio je dvorski kuhar za caricu Elizabetu, poznatiju kao Sisi. Ona je bila itekako svjesna svoje vitke figure i uvijek je brinula o svom tijelu. Budući da je bila ponosna na svoj struk od 50 cm (takozvani "osa struk" postao joj je zaštitni znak), nije bila niti malo oduševljena ovim bogatim jelom. Legenda kaže da je tada njen suprug car Franjo Josip I. rekao: "Dajte mi taj nered od kolača i pustite me da vidim kakav je 'Schmarrn'  napravio naš kuhar". 

Kako su farmeri caru poslužili "Carski nered"

Kad god je bio u prilici, car Franjo Josip I prepuštao bi se svojim strastima, lovu, a jedno od omiljenih mjesta mu je bila ljetna rezidencija u Bad Ischlu u Gornjoj Austriji. Prema legendi, farmerova supruga pripremila je jednostavan obrok od jaja, mlijeka, brašna, šećera i nešto voća. Car je bio toliko impresioniran i pitao je što mu je to poslužila. "Ma to je samo Schmarrn (nered)", rekla je, a car je odgovorio: "Da, to je pravi Kaiserschmarrn (carski nered)".

Pogreška kuhara i batlera

Car Franjo Josip I bio je veliki je zaljubljenik u deserte, a posebno je obožavao austrijsku inačicu palačinki. Ali, jednog dana njegov kuhar nije uspio pripremiti carev omiljeni desert, bio je previše gust i polomljen. Jadnom kuharu je bilo toliko neugodno zbog neuspjeha pa je, kako bi prekrio svoju sramotu, preko deserta stavio krpu i napustio kuhinju. Monarhov batler je pomislio kako je desert spreman za posluživanje i ponudio ga je Veličanstvu.  Nakon što je maknuo krpu, car je upitao: "Kakav je to 'Schmarrn' (nered)?",  a batler je odgovorio: "To je carski nered, vaše Visočanstvo!"

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Puno je recepata za ovaj desert kako u kuharicama, tako i na internetu

Glavna komponenta ove ukusne poslastice je mješavina tijesta napravljena od brašna, jaja, šećera, soli i mlijeka, a zatim pečena na maslacu. Ponekad se dodaju i grožđice. Kaiserschmarrn se može pržiti i peći. Najčešće ga se poslužuje s pečenim šljivama ili umakom od jabuke, a po želji, ovisno što voliš, mogu biti i drugi voćni kompoti. Mogućnosti su nebrojene. 

Vjerojatno se svi možemo složiti da nam ova poslastica nije prijatelj struka, ali ako je dovoljno dobra za cara, onda je dovoljno dobra i za nas.

Uspjeh ovog deserta prešao je austrijske granice, jer je poznat i u južnoj Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i sjevernoj Hrvatskoj.

Ako ti se neda više raditi palačinke, gotovo iste sastojke pripremi na malo drugačiji način i dobit ćeš preukusan carski desert.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @wolfgang_schardt_photography on

Imamo recept za austrijski kaiserschmarrn!

Sastojci:

  • 1/3 šalice grožđica
  • 3 žlice ruma, ili vode
  • 3 velika jaja
  • 3 žlice maslaca, rastopljenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1 šalica mlijeka

Za karamelu:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice šećera

Za posluživanje: 

  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 šalica kompota od šljiva

Priprema:

  1. U manjoj zdjeli pomiješati grožđice i rum. Ako ne želiš koristiti rum, grožđice namoči u vodu, ai toplo te savjetujemo da koristiš rum jer je to bitan dio. 
  2. Odvojiti žumanjke i bjelanjke.
  3. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg i ostaviti sa strane. 
  4. U drugu zdjelu izmiksati tri žumanjka, otopljeni maslac, ekstrakt vanilije, šećer i prstohvat soli. Miksati oko tri minute.
  5. Polako u smjesu naizmjenično dodavati brašno i mlijeko, jednu po jednu žlicu. 
  6. Pomoći silikonske lopatice polako dodavati snijeg od bjelanjaka i lagano i nježno miješati dok se svi sastojci ne povežu. 
  7. Zagrijati žlicu maslaca na velikoj tavi (promjera oko 30 cm). Izliti tijesto na tavu i peći šest minuta. Nakon tri minute dodati ocijeđene grožđice po tijestu. 
  8. Pomoću žlice podići palačinku i provjeriti je li dno zlatno-smeđe boje.  
  9. Kad palačinka ispod postane zlatno smeđa, po vrhu posipati s malo šećera. Lopaticom ili žlicom podijeliti palačinku na četvrtine i okrenuti komade. U tavu dodati još malo maslaca dok okrećeš palačinku.
  10. Peći 3-4 minute dok četvrtine na dnu ne dobiju zlatno smeđu boju.
  11. Pomoću dvije lopatice ili vilice narezati palačinku na komade veličine zagriza.
  12. Dodati 2 žlice maslaca i preko komada palačinki posuti dvije žlice šećera. Pojačati vatru na srednju jačinu i lagano opaticom stiskati komade palačinke, dok se šećer ne karamelizira.  
  13. Posuti šećerom u prahu i poslužiti s kompotom od šljiva sa strane. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#tirol #visittirol #lechtal #lechtaltourismus #elmen #stablealm #stablealpe #bergpic #kaiserschmarrn

A post shared by Annick (@annick_demarsin) on

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.