Još kao djeca obožavali smo palačinke, u međuvremenu smo odrastajući otkrili i da ih ima u različitim oblicima, pa su nam se tijekom godina čak i američke 'zavukle pod kožu'. Mekane, okrugle, poput kolača i s dekadentnim, slatkim okusom… mmmm, pa tko bi im odolio, zar ne?
No, ako ih pokušaš raditi vjerojatno ćeš se suočiti s najvećim problemom – kako da budu najfinije ispečene i da zadrže toplinu kako bi se svaki komadić maslaca jednako rastopio na njima – jednom kada se svi okupite za stolom. Jer, ako tanjur pokriješ folijom, palačinke će se raspariti, postati mlohave i izgubiti ukusno hrskave rubove.
Naravno, postoji rješenje za ovaj problem: imamo metodu otpornu na greške, koja će uvijek palačinke održavati toplima i dijelimo još nekoliko savjeta i trikova koji će ti pomoći da svaki put napraviš savršenu hrpu palačinki.
Počni sa svježim sastojcima
Kao i u svakom drugom jelu, svježi sastojci ključni su faktor u pravljenju ukusnih palačinki. Iako jaja i mlijeko mogu imati dulji rok trajanja, važno je osigurati svježi prašak za pecivo! Želiš li provjeriti koliko je svjež posluži se ovim malim trikom - stavi malo praška za pecivo u malu zdjelu tople vode. Ako kombinacija počne bubriti, možeš biti sigurna da je prašak dovoljno svjež!
Napravi ujednačene oblike
Jedan od najtežih faktora pravljenja američkih palačinki je kreiranje ujednačenih krugova. Preporučujemo da 'izmjeriš' tijesto pomoću žlice za sladoled – pa tu količinu staviš peći. To će pružiti proporcionalnu količinu svaki put.
Nikada ne pritišći tijesto
Dok praviš ove pahuljaste palačinke, moglo bi ti se učiniti primamljivim da upotrijebiš lopaticu kako bi potisnuli i poravnali tijesto (znamo, taj zvuk 'cvrčanja' je i nama primamljiv). No, izbjegavaj to raditi jer ćeš tako ukloniti prirodne 'zračne džepove' u tijestu koji mu zapravo i daju laganu i prozračnu teksturu.
Kako održati palačinke toplima
Prva ti je pomisao da ih staviš u mikrovalnu, zar ne? E pa, to nije najbolja metoda. Umjesto toga, drži palačinke toplima tako da ih staviš na lim za pečenje ili na tanjur u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva - dok ne bude spremne za posluživanje. Ova temperatura će palačinke održavati toplima, a da ih ne nastavi kuhati. No, pazi da ih ne ostavljaš u pećnici predugo.
Tražiš najbolji recept za američke palačinke? Isprobaj ove: