Vjerojatno svi znamo legendu o tome kako je nastao carski drobljenac odnosno kaiserschmarrn, a s obzirom na to da smo ga obožavali i kao djeca vrijeme je da mu dodamo malo proljetnog štiha.
U sezoni kada uživamo u bogatstvu bobičastog voća ovaj će doručak biti prava delikatesa koja će nas napuniti novom energijom i prijeko potrebnim vitaminima. Zapravo je ovaj slatki doručak idealan za sve koji ne vole ujutro dugo pripremati doručak, a ipak su svjesni kako je on najvažniji obrok u danu.
Listići sušenog kokosa dat će mu pomalo egzotičnu aromu, kao i kokosovo brašno. Naravno, u slučaju da nemaš kod kuće kokosovo brašno ili ti zbog nekog razloga ne odgovara, slobodno ga zamijeni brašnom (i dodacima) po želji.
Carski drobljenac sa šumskim voćem
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g miješanog bobičastog voća
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice kokosova brašna
- 4 jaja
- 2 žlice šećera
- 250 ml mlijeka
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- masnoća za pečenje
- šećer u prahu
- listići sušenog kokosa
Priprema:
- Bobičasto voće operi, očisti i tvrđe i krupnije, prema potrebi, nareži na manje komade. Pomiješaj ga s vanillin šećerom. Tostiraj kokosovo brašno na tavi bez dodavanja masnoće da pozlati i zamiriši, a zatim ga izvadi na tanjur.
- Za drobljenac prvo razdvoji bjelanjke od žumanjaka. Izmiješaj žumanjke, šećer i mlijeko, dodaj brašno i kokos pa miješaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Ako je tijesto pregusto, dodaj još malo mlijeka. Bjelanjke istuci s prstohvatom soli u snijeg i na kraju ih pjenjačom umiješaj u tijesto.
- Zagrij u velikoj teflonskoj tavi malo maslaca ili ulja, ulij polovicu tijesta pa ga peci 3-4 minute na slaboj vatri. Zatim ga okreni i peci još toliko vremena. Dobivenu deblju palačinku dvjema vilicama natrgaj na komade, pospi šećerom u prahu i pusti da se lagano karamelizira. Na isti način ispeci i ostatak tijesta.
- Drobljenac od kokosa posluži na desertnim tanjurićima s bobičastim voćem. Pospi ga listićima kokosa i šećerom u prahu te ponudi dok je još topao.