Sočan i mirisan kolač od riže i mlijeka

Shutterstock
Za pripremu ove slastice trebat će ti nekoliko sastojaka koje zasigurno već imaš u hladnjaku i smočnici...
Vidi originalni članak

Ako voliš rižu na mlijeku, sigurni smo da će ti se i ova, sočna i kremasta slastica uistinu svidjeti. Kolač od riže odlično se sljubljuje s različitim voćnim preljevima te džemovima, osobito od bobičastog voća. 

U nastavku donosimo recept za kolač od riže, engleske autorice kuharica i gastro blogerice Nigelle Lawson. Za izradu ovog recepta preporučuje se korištenje arborio riže, koja ovom kolaču daje sočnu, kremastu teksturu. Vrijeme pripreme je 45 minuta.

 

kremasto i slatko! Kremasta riža na mlijeku podsjeća na djetinjstvo



Sastojci:
Za 8-12 kriški

  • 150 g riže arborio
  • 700 ml mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 1 limun
  • 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa
  • 3 velika jaja, na sobnoj temperaturi
  • 75 g šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • Muškatni oraščić

 

Doručak naših baka Ovo su tri savršena recepta za rižu na mlijeku

 

 

Priprema: 

  1. Rižu, mlijeko i sol stavi u lonac te naribaj koricu jednog limuna. Kuhaj na jakoj vatri uz redovito miješanje do točke vrenja, a potom smanji vatru i nastavi kuhati mlijeko i rižu oko 30 minuta, neprestano miješajući, dok riža ne bude kuhana i mlijeko se ne upije.
  2. Kada je riža kuhana, makni ju sa štednjaka i umiješaj 75 g maslaca. Ostavi da se hladi sat vremena. 
  3. Zagrij pećnicu na 160ºC , a kalup za torte od 20 cm premaži maslacem.
  4. Odvoji bjelanjke od žutanjaka. Umuti bjelanjke u snijeg i ostavi ih sa strane. 
  5. Žumanjcima dodaj šećer i dobro ih izmiksaj. Žumanjcima i šećeru dodaj ekstrakt vanilije i dvije žličice soka od limuna, a zatim smjesu ulij postupno u ohlađenu rižu, neprestano miješajući.
  6. U posudu s rižom umiješaj snijeg od bjelanjaka, polako miješajući. 
  7. Smjesu nježno prelij u pripremljeni kalup za tortu. Naribaj muškatni oraščić i peci 45 minuta.
  8. Ostavi da se ohladi te ju pažljivo izvadi iz kalupa i posluži uz preljev po želji.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr