gastro postao
Za pripremu ove slastice trebat će ti nekoliko sastojaka koje zasigurno već imaš u hladnjaku i smočnici...
Ako voliš rižu na mlijeku, sigurni smo da će ti se i ova, sočna i kremasta slastica uistinu svidjeti. Kolač od riže odlično se sljubljuje s različitim voćnim preljevima te džemovima, osobito od bobičastog voća.
U nastavku donosimo recept za kolač od riže, engleske autorice kuharica i gastro blogerice Nigelle Lawson. Za izradu ovog recepta preporučuje se korištenje arborio riže, koja ovom kolaču daje sočnu, kremastu teksturu. Vrijeme pripreme je 45 minuta.
Sastojci:
Za 8-12 kriški
- 150 g riže arborio
- 700 ml mlijeka
- 1/4 žličice soli
- 1 limun
- 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa
- 3 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- 75 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- Muškatni oraščić
Priprema:
- Rižu, mlijeko i sol stavi u lonac te naribaj koricu jednog limuna. Kuhaj na jakoj vatri uz redovito miješanje do točke vrenja, a potom smanji vatru i nastavi kuhati mlijeko i rižu oko 30 minuta, neprestano miješajući, dok riža ne bude kuhana i mlijeko se ne upije.
- Kada je riža kuhana, makni ju sa štednjaka i umiješaj 75 g maslaca. Ostavi da se hladi sat vremena.
- Zagrij pećnicu na 160ºC , a kalup za torte od 20 cm premaži maslacem.
- Odvoji bjelanjke od žutanjaka. Umuti bjelanjke u snijeg i ostavi ih sa strane.
- Žumanjcima dodaj šećer i dobro ih izmiksaj. Žumanjcima i šećeru dodaj ekstrakt vanilije i dvije žličice soka od limuna, a zatim smjesu ulij postupno u ohlađenu rižu, neprestano miješajući.
- U posudu s rižom umiješaj snijeg od bjelanjaka, polako miješajući.
- Smjesu nježno prelij u pripremljeni kalup za tortu. Naribaj muškatni oraščić i peci 45 minuta.
- Ostavi da se ohladi te ju pažljivo izvadi iz kalupa i posluži uz preljev po želji.
Dobar tek!