Recepti 21. siječnja 2021.

Sočan i mirisan kolač od riže i mlijeka

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za pripremu ove slastice trebat će ti nekoliko sastojaka koje zasigurno već imaš u hladnjaku i smočnici...

Ako voliš rižu na mlijeku, sigurni smo da će ti se i ova, sočna i kremasta slastica uistinu svidjeti. Kolač od riže odlično se sljubljuje s različitim voćnim preljevima te džemovima, osobito od bobičastog voća. 

U nastavku donosimo recept za kolač od riže, engleske autorice kuharica i gastro blogerice Nigelle Lawson. Za izradu ovog recepta preporučuje se korištenje arborio riže, koja ovom kolaču daje sočnu, kremastu teksturu. Vrijeme pripreme je 45 minuta.

 

Možda vas zanima... Kremasta riža na mlijeku podsjeća na djetinjstvo Recepti



Sastojci:
Za 8-12 kriški

  • 150 g riže arborio
  • 700 ml mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 1 limun
  • 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa
  • 3 velika jaja, na sobnoj temperaturi
  • 75 g šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • Muškatni oraščić

 

Možda vas zanima... Ovo su tri savršena recepta za rižu na mlijeku Recepti

 

 

Priprema: 

  1. Rižu, mlijeko i sol stavi u lonac te naribaj koricu jednog limuna. Kuhaj na jakoj vatri uz redovito miješanje do točke vrenja, a potom smanji vatru i nastavi kuhati mlijeko i rižu oko 30 minuta, neprestano miješajući, dok riža ne bude kuhana i mlijeko se ne upije.
  2. Kada je riža kuhana, makni ju sa štednjaka i umiješaj 75 g maslaca. Ostavi da se hladi sat vremena. 
  3. Zagrij pećnicu na 160ºC , a kalup za torte od 20 cm premaži maslacem.
  4. Odvoji bjelanjke od žutanjaka. Umuti bjelanjke u snijeg i ostavi ih sa strane. 
  5. Žumanjcima dodaj šećer i dobro ih izmiksaj. Žumanjcima i šećeru dodaj ekstrakt vanilije i dvije žličice soka od limuna, a zatim smjesu ulij postupno u ohlađenu rižu, neprestano miješajući.
  6. U posudu s rižom umiješaj snijeg od bjelanjaka, polako miješajući. 
  7. Smjesu nježno prelij u pripremljeni kalup za tortu. Naribaj muškatni oraščić i peci 45 minuta.
  8. Ostavi da se ohladi te ju pažljivo izvadi iz kalupa i posluži uz preljev po želji.

Dobar tek!

 



 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.