Neodoljiva kremasta riža na mlijeku neizostavna je slastica u mnogim domovima i ona koja mnoge podsjeća na djetinjstvo. Ipak, kod nekih ta asocijacija ne doziva u misli dobra sjećanja..
I ne, ne mislimo na loše djetinjstvo, nego jednostavno na one koji ovaj desert - nikada nisu voljeli. Da, ima i takvih! Znaš kad neko jelo zamisliš kao slano i jednostavno ga nikako ne možeš prihvatiti u slatkoj varijanti? E, pa tako nekako glasi i razlog zašto neki ne vole ovo jelo.
Neki ju zovu i puding od riže, ali to nam se čini kao neko pretjerano profinjeno ime za - rižu na mlijeku. Jer osim uz okus, sjećanja nam naviru na sam naziv, a riža na mlijeku je ovaj put ono što nas vraća u to neko sasvim drugo vrijeme...
Priprema se u jednom loncu s minimalno sastojaka i u samo tri koraka! Sve što trebaš napraviti jest ubaciti sastojke u lonac i povremeno miješati dok puding ne postane savršeno gust i kremast.
Mlijeko se aromatizira cimetom i vanilijom, stoga je ovo osobito mirisna verzija prikladna sezoni.
Kremasta riža na mlijeku
Sastojci:
- 6 šalica mlijeka (1 šalica = 250 ml)
- 1 šalica riže
- 1/4 šalice bijelog šećera
- 2 žličice mljevenog cimeta ili štapić cimeta
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice grožđica (po želji)
- 1/2 šalice kondenziranog mlijeka (po želji)
- 2 žlice maslaca (po želji)
Postupak:
- U velikoj zdjeli izmiješaj mlijeko, rižu, šećer, cimet, vaniliju i grožđice.
- Prokuhaj smjesu na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.
- Smanji vatru na lagano i kuhaj, povremeno miješajući dok riža ne postane gusta i kremasta (oko 15-20 minuta).
- Kad je riža mekana i kuhana, umiješaj kondenzirano mlijeko i maslac. Dodaj 1/4 šalice mlijeka SAMO ako je potrebno za željenu konzistenciju.
- Ulij rižu u posude za posluživanje; pospi ju mljevenim cimetom i grožđicama.
- Posluži odmah.