gastro postao
Ciambella je talijanski kolač koji se tradicionalno jede za doručak, a nevjerojatno je jednostavan za napraviti...
Giada De Laurentiis talijanska je chefica koja je zaslužna što recept ovog jutarnjeg užitka stiže u tvoj dom. Lagan, pahuljast, nježan i sjajnog aromatičnog okusa limuna i maslinovog ulja te daška komorača - uistinu je savršen uz jutarnji espresso.
Možeš ga poslužiti kao desert, uz tučeno vrhnje i svježe voće, ali i uz suhe nareske i sir. Dobar tek!
Sastojci:
- 3 jaja na sobnoj temperaturi
- 250 g šećera
- 180 ml maslinovog ulja ili suncokretovog ulja
- 250 ml mlijeka
- 2 žličice svježe naribane korice limuna
- 150 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 2 žličice mljevenog anisa
- Šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži mali kalup za kuglof maslacem.
- Miksaj jaja i šećer dok ne postanu svijetla i pahuljasta, oko tri minute. Dodaj maslinovo ulje, mlijeko, koricu limuna, limunov sok i ekstrakt vanilije u posudu i opet tuci na srednjoj brzini dok ne postane glatko i sjedini se.
- U tekuće sastojke dodaj brašno, prašak za pecivo i začine pa miksaj na maloj brzini.
- Ulij tijesto u pripremljenu posudu i peci otprilike 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte ne izađe bez mrvica. Pažljivo preokreni kolač na rešetku i pričekaj da se ohladi.
- Pospi šećerom u prahu i posluži.
Uživaj!