Recepti 19. siječnja 2022.

Ciambella - kuglof koji Talijani jedu za doručak

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ciambella je talijanski kolač koji se tradicionalno jede za doručak, a nevjerojatno je jednostavan za napraviti...

Giada De Laurentiis talijanska je chefica koja je zaslužna što recept ovog jutarnjeg užitka stiže u tvoj dom. Lagan, pahuljast, nježan i sjajnog aromatičnog okusa limuna i maslinovog ulja te daška komorača - uistinu je savršen uz jutarnji espresso.

Možeš ga poslužiti kao desert, uz tučeno vrhnje i svježe voće, ali i uz suhe nareske i sir. Dobar tek!

 

zimska limunada Možda vas zanima... Zimska verzija limunade grije i tješi Recepti

 

Sastojci:

  • 3 jaja na sobnoj temperaturi
  • 250 g šećera
  • 180 ml maslinovog ulja ili suncokretovog ulja
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žličice svježe naribane korice limuna
  • 150 ml svježe iscijeđenog limunovog soka 
  • 1 žličica  ekstrakta vanilije
  • 400 g glatkog brašna 
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žličice mljevenog anisa
  • Šećer u prahu za ukrašavanje

 

Možda vas zanima... Slatko jutro uz palačinke od limuna i maka Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži mali kalup za kuglof maslacem.
  2. Miksaj jaja i šećer dok ne postanu svijetla i pahuljasta, oko tri minute. Dodaj maslinovo ulje, mlijeko, koricu limuna, limunov sok i ekstrakt vanilije u posudu i opet tuci na srednjoj brzini dok ne postane glatko i sjedini se.
  3. U tekuće sastojke dodaj brašno, prašak za pecivo i začine pa miksaj na maloj brzini.
  4. Ulij tijesto u pripremljenu posudu i peci otprilike 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte ne izađe bez mrvica. Pažljivo preokreni kolač na rešetku i pričekaj da se ohladi.
  5. Pospi šećerom u prahu i posluži.

Uživaj!

 

Možda vas zanima... Izvrsni keksići od limuna, đumbira i meda Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.