Sočna pureća rolada idealan je blagdanski ručak!

Shutterstock
Sočna, polako pečena pureća rolada izvrsna je alternativa pečenoj purici ili patki za svečani božićni ručak. Obogaćena je ružmarinom i kaduljom, a zbog posebnog načina pripreme i pečenja izuzetno je meka i sočna!
Vidi originalni članak

Polako pečena pureća rolada s kaduljom i ružmarinom nevjerojatno je sočna i ukusna! Kadulja, ružmarin, češnjak i ostali začini melju se zajedno kako bi stvorili mirisnu, aromatičnu začinsku pastu koja pureću roladu čini mirisnom i prepunom okusa! U ovo jelo možeš dodavati različite začine prema svojem ukusu.

Dva su razloga zbog kojih je ova rolada sočna i meka:

1.    Omotavanje purećih prsa kožom i polagano pečenje osigurava savršeno sočnu, vlažnu pureću roladu. Koža djeluje kao prepreka koja sprječava isušivanje purećih prsa tijekom pečenja. 

2.    Niska temperatura pećnice osigurava polako kuhanje puretine, dok se unutarnja temperatura mesa postupno podiže. Na ovaj način pureća rolada se peče ravnomjerno i zadržava sočnost.

 

vrijedi isprobati Pečeni batat uklopit će se u tvoj blagdanski jelovnik

 

Sastojci:

Za roladu:

  • 1 cijela pureća prsa s kožom

Za mješavinu začina: 

  • 15 - 20 listova kadulje 
  • 4 grančice ružmarina
  • 6 - 8 češnja češnjaka
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 žličice crnog papra
  • 1 žličica soli
  • ¼ šalice ulja
  • Dodatno ulje, sol i papar 

Za umak:

  • 500 - 700 ml pilećeg temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • Izdašan prstohvat crnog papra
  • Po potrebi soli

 

fini zalogaji Hrskava cvjetača iz pećnice s parmezanom i mrvicama

 

Priprema:

Mješavina začina:

  1. Stavi sve sastojke u procesor hrane i miksaj dok ne dobiješ pastu. Premjesti pastu u malu posudu, poklopi i ostavi sa strane. 

Rolada:

  1. Utrljaj začinsku pastu po raširenim purećim prsima. Zarolaj pureća prsa te ih dobro stisni purećom kožom.
  2. Špagom učvrsti roladu i zamotaj ju plastičnom folijom.
  3. Roladu stavi u hladnjak preko noći. (Možeš ju držati na sobnoj temperaturi sat vremena, a zatim ju ispeći, ali skladištenje preko noći u hladnjaku je bolja opcija - kako bi osigurali željeni oblik rolade).

Sljedeći dan:

  1. Izvadi pureću roladu iz hladnjaka najmanje sat vremena prije pečenja.
  2. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva, najmanje 20 minuta prije pečenja.
  3. Posudu za pečenje obloži papirom za pečenje.
  4. Izvadi pureću roladu iz plastične folije i osuši ju papirnatim ručnicima dok na površini nema vlage. Stavi ju na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Premaži površinu rolade uljem te ju popapri i posoli.
  6. Stavi ju u pećnicu na oko 10-15 minuta, dok površina rolade ne postane zlatno smeđe.
  7. Smanji temperaturu na 140 stupnjeva i peci dodatnih 20-30 minuta.
  8. Prelij pureću roladu umakom nakon 10 minuta pečenja i vrati ju natrag u pećnicu.
  9. Prije posluživanja ostavi roladu da se odmori 15 - 20 minuta. Nakon što se pureća rolada odmori, nareži je na kriške debljine ½ inča. Rasporedi kriške na pladanj za posluživanje ukrašen dodatnim biljem i posluži s umakom i ostalim prilozima!

Umak:

  1. Maslac stavi u tavu i pusti da se otopi na umjerenoj vatri. Kad se maslac otopi, dodaj brašno i pjenjačom miješaj dok u brašnu nema grudica. 
  2. Dodaj temeljac, sol i crni papar. Ostavi umak da zavrije, a zatim smanji vatru. Kuhaj do željene konzistencije. Ako umak postane pregust, možeš dodati još temeljca.

U slast!

 

Ultimativan ručak Pijani pečeni krumpiri – tvoj novi najdraži prilog

Posjeti Gastro.hr